NOS Sport

Pinoké bevestigt nieuwe status als topclub met zwaarbevochten zege op Bloemendaal

Pinoké went aan nieuwe status van topclub: 'Dit is nog niet onze piek'

De hockeyers van Pinoké hebben de topper in het Amsterdamse Bos tegen Bloemendaal met 2-1 gewonnen. Door de zege blijft titelverdediger Pinoké koploper in de hoofdklasse.

Kampong won met 7-2 van Laren en nam de derde plaats over van Bloemendaal. Oranje-Rood blijft tweede, zonder zelf in actie te komen. De wedstrijd tegen Schaerweijde werd vanwege overvloedige regenval in Eindhoven afgelast.

Missie van Pinoké

"De missie is voltooid", stamelde Pinoké-coach Jesse Mahieu afgelopen mei met tranen in de ogen. "De eerste titel in de clubhistorie."

In de finale van de play-offs trad de club definitief uit de schaduw van Amsterdam door Bloemendaal in het hol van de leeuw met 4-0 te kijk te zetten. Maar ook keek Mahieu al snel vooruit. "In sport werkt het zo dat je iedere keer iets meer wil. Je moet ook een beetje een veelvraat zijn."

En dus zoekt Pinoké dit seizoen de bevestiging en voorlopig lijkt dat prima te lukken. De eerste zeven duels werden gewonnen, grotendeels zonder het Belgische strafcornerkanon Alexander Hendrickx en het grote talent Miles Bukkens, die beiden met blessures kampten.

Vorige week kwam er voor het eerst zand in de motor toen Pinoké puntenverlies leed tegen hekkensluiter Schaerweijde.

Bloemendaal is al jaren een van de hofleveranciers van Oranje. Ook vanavond stonden liefst zes internationals op het veld.

Maar dit jaar loopt het nog niet zoals ze het op Het Kopje graag zien. Dat heeft veel te maken met het afscheid van sterkhouders als Glenn Schuurman en zijn Boxtelse maatje Roel Bovendeert - die onlangs openhartig vertelde over de hartproblemen, waarmee hij tijdens zijn loopbaan kampte.

Bloemendaal kent een wisselvallige seizoenstart, waarin de punten wel vaak gepakt worden, maar niet overtuigend. Bovendien strandde de club na drie opeenvolgende eindzeges in de Euro Hockey League dit jaar al in voorrondes.

Troost toont zich

Joep Troost - die deze zomer vanuit Almere terugkeerde naar de club van zijn jeugd - stond met een knappe aanname boven zijn hoofd aan de basis van de eerste strafcorner. Hij speelde de bal na de aanname op de voet van Floris Wortelboer en pushte uit de strafcorner ook nog koeltjes de 1-0 binnen.

Daarna nam Bloemendaal het initiatief over en kreeg de ene strafcorner na de andere. Zonder succes.

Kort na rust was het Pinoké dat toesloeg, via twee van zijn Belgische topspelers. Hendrickx pushte de bal hoog in de cirkel, verdediger Teun Beins wilde geen strafcorner weggeven door in de lucht aan te nemen en gaf zo Sébastien Dockier vrij baan om met de backhand uit te halen voor de 2-0.

Ondanks die voorsprong zat Pinoké-coach Mahieu niet rustig op de bank en kreeg hij aan het slot van het derde kwart zelfs een groene kaart vanwege aanmerkingen op de leiding, waardoor aanvoerder Jannis van Hattum in zijn plaats op de strafbank moest plaatsnemen.

In ondertal bleef Pinoké overeind, maar uit de zevende strafcorner maakte Jorrit Croon toch de aansluitingstreffer: 2-1.

Turbulente slotfase

Wat volgde was een turbulente slotfase, waarin Bloemendaal de thuisploeg met de rug tegen de muur drukte. De tiende strafcorner van de bezoekers vlak voor tijd zorgde nog voor flink wat paniek, maar Pinoké overleefde en vierde de zege uitbundig.

Stand Tulp Hoofdklasse (mannen)

1. Pinoké 9-25 7. Klein Zwitserland 9-11
2. Oranje Rood 8-21 8. HGC 9-9
3. Kampong 8-18 9. HDM 9-7
4. Bloemendaal 8-16 10. Amsterdam 9-7
5. Rotterdam 9-16 11. Laren 9-4
6. Den Bosch 9-11 12. Schaerweijde 8-4

Zondag staat voor beide ploegen opnieuw een topper op het programma. Pinoké gaat op bezoek in Utrecht bij Kampong (in uitgebreide samenvatting te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app).

Bloemendaal neemt het thuis op tegen Oranje-Rood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl