NOS Sport

Bovendeert en Galema, maatjes én rivalen: 'Van vrienden willen ze altijd winnen'

 • Arthur Huizinga

 • Arthur Huizinga

Bovendeert wil graag de Inzaghi-rol spelen in Tokio: 'Ik ga ervoor zorgen'

Je zou het een broedermoord kunnen noemen. Begin januari verraste bondscoach Max Caldas de hockeywereld met zijn besluit om Jelle Galema (76 interlands) uit de trainingsselectie van Oranje te zetten.

Er kwam ook een aanvaller bij. Een opmerkelijke keus. Roel Bovendeert, een van Galema's beste vrienden, nam zijn plek in.

Vandaag mogen de jeugdvrienden op het veld laten zien wie de beste is als Galema's Den Bosch het opneemt tegen koploper Bloemendaal van Bovendeert en die andere international Glenn Schuurman.

Drie Boxtelse jongens die elkaar van kinds af aan kennen. Coach van Den Bosch, Eric Verboom: "Je merkt dat deze wedstrijd speciaal is voor hem. Van zijn vriendjes van vroeger wil hij altijd winnen."

Verboom kent de hoofdrolspelers van vandaag al vanaf het moment dat ze twee turven hoog waren. "We komen allemaal uit Boxtel en kwamen elkaar tegen bij onze hockeyclub MEP. Bij de D'tjes gaf ik Jelle, Roel en Glenn (inmiddels uitgegroeid tot vaste waarde bij Bloemendaal en Oranje, red.) al een paar keer training. Bij de C'tjes werd dat een keer per week. Daarna werd ik hun vaste coach."

Met de gouden generatie kwamen ook de successen naar Boxtel. In de zaal werd MEP twee keer op rij landskampioen. Op de foto's zien we de jonge koppies van Bovendeert en Galema altijd samen. Onafscheidelijk.

 • Archief Eric Verboom
  Roel Bovendeert (met schaal) en Jelle Galema (met arm om Bovendeert) vieren de landstitel zaalhockey met MEP in 2008.
 • Archief Eric Verboom
  Roel Bovendeert en Jelle Galema op het podium na de landstitel in 2008.
 • Archief Eric Verboom
  Coach Eric Verboom (staand links) met naast hem Jelle Galema (met schaal), Roel Bovendeert en Glenn Schuurman.

"Op het veld speelden we als A-junioren, maar in de zaal in de B-categorie. Dat betekende dat één speler niet mee mocht doen in de finale van 2008 tegen Rotterdam: Glenn Schuurman. Een jaar later was hij er wel bij. We wonnen die finale met 6-2 van Almere, Glenn maakte ze alle zes. Dat zegt alles: hij was nog geen kampioen geweest en kon daardoor nog meer dan anders."

Uiteindelijk ging de gouden generatie aan het eigen succes ten onder. "Op het veld waren we op koers voor de landstitel bij de A-junioren. Maar Heren 1 van MEP stond op dat moment op degraderen. Toen hebben we een paar jongens, onder wie Roel, Jelle en Glenn, doorgeschoven naar het eerste."

"Bijna was het nog gelukt om degradatie te ontlopen, maar toen het toch misging betekende dat ook het vertrek van onze talenten. Zij hoorden natuurlijk ook op het hoogste niveau. En er was meer dan genoeg belangstelling voor ze."

De A1 van MEP met coach Eric Verboom (staand links), Glenn Schuurman (staand, 7de links), Roel Bovendeert en Jelle Galema (zittend rechts).

Het duurde niet lang of de Boxtelse toptalenten werden opgepikt door de beste clubs in de hoofdklasse. Galema vertrok naar Oranje-Zwart en later naar Den Bosch.

"Hockey is een kleine wereld", vertelt Verboom, die zelf aan de slag ging bij het Belgische Dragons en met die club in 2013 nog de finale van de Euro Hockey League speelde. Tegen Bloemendaal. Het was de laatste wedstrijd van Teun de Nooijer.

"Roel en Glenn speelden ook mee", weet de coach nog. "Eigenlijk zijn ze alle drie nog dezelfde spelers als vroeger bij de junioren. Glenn is de motor op het middenveld. Roel is een echte cirkelspits, die met gevaar voor eigen leven duikt en glijdt op alle rebounds en tip-ins. Zo'n type ontbreekt een beetje in de selectie van Oranje, alleen Mirco Pruyser van Amsterdam is ook zo'n afmaker."

In 30 interlands maakte Bovendeert 8 doelpunten, precies evenveel als Galema in 76 optredens. "Jelle is altijd een actiespits geweest, die het moet hebben van ruimte en loopacties. Daarin heeft Caldas genoeg keuze. En als een coach weet dat hij niet voor je zal kiezen, dan moet je iemand ook niet aan het lijntje houden. In die zin begrijp ik zijn keuze wel, hoe zuur het ook is voor Jelle."

Even terug naar die bewuste dag in januari. Caldas was zelfs in de auto gestapt naar Boxtel om Galema persoonlijk te informeren. Verboom kende het nieuws toen al. "Ik werd een dag van tevoren op de hoogte gebracht door de bondscoach. Natuurlijk was Jelle vreselijk teleurgesteld. Aan de andere kant zag hij het ook wel een beetje aankomen."

"Toen hij in 2014 voor de WK in Den Haag (Verboom was toen assistent van bondscoach Paul van Ass, red.) binnenkwam bij Oranje bracht Jelle heel veel energie in het spel. Maar de laatste maanden was het allemaal wat wisselvalliger."

Sinds 2017 heeft Verboom een dubbelfunctie als assistent bij de Duitse mannenploeg. Afgelopen weekend was hij met de Duitsers de ploeg van bondscoach Caldas twee keer de baas in het Wagener Stadion in Amstelveen.

Zo zag Verboom vanuit het perspectief van de vijand hoe zijn oude pupil Bovendeert zijn eerste interlands speelde sinds april 2019. "Dat was niet zo best", zegt Verboom met een spreekwoordelijke knipoog. "Gelukkig maar, voor ons dan."

Galema keert volgend seizoen terug bij Oranje-Rood, de club waar hij in het verleden al drie keer landskampioen mee werd. In Eindhoven is de kans groter dat hij zijn jeugdvrienden bij Bloemendaal naar de kroon kan steken dan bij Den Bosch.

Verboom gunt hem die overstap. "Jelle is altijd in Brabant blijven wonen, terwijl Glenn en Roel al vroeg naar het westen verhuisden. Ze zijn nog steeds heel goede vrienden en spreken elkaar de hele tijd. Maar als het erop aankomt, willen ze altijd van elkaar winnen. "

Begin dit seizoen, in september 2020, eindigde het competitieduel tussen Bloemendaal en Den Bosch in een zege voor de thuisclub: 3-0. Roel Bovendeert maakte twee treffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl