NOS Schaatsen

Chaotische WK-finale 1.000 meter eindigt voor Schulting met gebroken enkel

Chaotische WK-finale 1.000 meter eindigt met gebroken enkel Schulting en boze Desmet

Wie dacht dat het niet veel dramatischer kon voor Suzanne Schulting dan op dag twee van de WK shorttrack, had het mis. De Nederlandse shorttrackster moest de finale van de 1.000 meter na enkele rondjes geblesseerd afbreken. Uit onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat ze haar enkel gebroken heeft.

In de eerste, chaotische finalerace - die uiteindelijk opnieuw moest worden verreden - was Schulting samen met twee andere finalisten hard ten val gekomen. Het drietal bleef enige tijd tegen de boarding liggen.

Hanne Desmet kwam als eerste over de finish en dacht dat ze goud had gewonnen. Maar de jury oordeelde tot haar woede dat zij de valpartij had veroorzaakt. De finale moest opnieuw worden gereden, zonder Desmet.

  • ANP
    Schulting in pijn op de kussens na de eerste finale
  • ANP
    Schulting in tranen

In de opnieuw gestarte finale was meteen duidelijk dat het mis was met Schulting. Na enkele rondjes staakte ze met tranen in de ogen de race. De Amerikaanse Kristen Santos-Griswold pakte de wereldtitel, Kim Gilli pakte zilver en Arianna Fontana brons.

Schulting vreesde achteraf voor een botkneuzing, vertelde ze aangedaan op een massagetafel in de catacomben in Ahoy. Voor de zekerheid zouden er foto's gemaakt worden in het ziekenhuis. Daarbij werd een breuk in de enkel geconstateerd.

Bekijk hieronder de reacties van Schulting, Desmet en Santos-Griswold:

Na een bewogen jaar, waarin het lijf en de geest rust kregen en Schulting moest herstellen van een snee in de rug door een schaats, kon ze haar rentree op het ijs niet bekronen met een medaille. In de sterk bezette finale zou dat wel een flinke prestatie zijn geweest.

Geen Velzeboer

Wereldkampioen uit 2023 Xandra Velzeboer was er in de finale al niet meer bij. Ze werd verrassend uitgeschakeld in de halve finales. Op het laatst glipte de Koreaanse Gilli er bij Velzeboer langs, in de door Schulting gewonnen heat.

Velzeboers tijd was niet sneller dan de derde tijd uit de andere halve finale, dus plaatste alleen Schulting zich voor de eindstrijd.

Schulting juicht, Velzeboer baalt na de halve finale van de 1.000 meter

Eigenlijk had Xandra Velzeboer al twee kwartfinales in de benen. Haar eerste heat van de dag was al bijna voorbij toen de race werd stilgelegd. Zus Michelle Velzeboer was samen met de Zuid-Koreaanse Park Ji-won de kussens in gevlogen. De Koreaanse bleef liggen en moest met een brancard het ijs af.

De valpartij was de schuld van Michelle Velzeboer, oordeelde de jury. Gediskwalificeerd en in tranen trok die haar pak uit, kijkend hoe zus Xandra en Schulting opnieuw begonnen aan hun kwartfinaleheat, waarin zij zich ongeschonden plaatsten voor de halve finales.

Michelle Velzeboer zat zeven jaar geleden als veertienjarige op de tribune in Ahoy, dromend van een debuut op het Rotterdamse ijs. Dat debuut kwam er, maar na een val op de 1.500 meter en de 1.000 meter voelt haar optreden toch zuur.

Bekijk de reacties van de zusjes Velzeboer na hun uitschakeling op de 1.000 meter:

De WK shorttrack in Rotterdam, waar Ahoy voor de tweede dag op rij vol zat met tienduizend fans, eindigen met de gemengde aflossing en de aflossing voor mannen en vrouwen.

In de finale van de gemengde aflossing ging Xandra Velzeboer met goud in zicht onderuit. Jens van 't Wout gleed ook de kussens in, toen zij op medaillekoers lagen in de relayfinale van de mannen.

De eer werd gered door de Nederlandse vrouwen op de aflossing: zij pakten goud, de enige Nederlandse wereldtitel dit toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl