NOS SchaatsenAangepast

Zonder Schulting redden shorttracksters Nederlandse eer: WK-goud op aflossing

Zonder Schulting redden shorttracksters Nederlandse eer: WK-goud op aflossing

De Nederlandse eer op de WK shorttrack in Rotterdam is enigszins gered: in de finale van de aflossing, ook wel relay genoemd, hebben de Nederlandse vrouwen de wereldtitel gepakt. De Verenigde Staten won zilver, Canada veroverde het brons.

Zonder Suzanne Schulting - zij kon niet meer rijden wegens een gebroken enkel die ze opliep in de finale van de 1.000 meter - maar met Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer snelde Nederland naar het goud.

Schulting met de gouden shorttracksters

In de catacomben van Ahoy kreeg het viertal een bemoedigend praatje van koning Willem-Alexander. "Wat ons als shorttrackers typeert, is de weerbaarheid die wij hebben. Dat we na een tegenslag de knop om kunnen draaien en dat laten we hier in de damesfinale zien."

Bekijk hier de reactie van de Nederlandse vrouwen na het behalen van de wereldtitel:

Nederlandse vrouwen winnen relaygoud: ‘Heel zuur dat we niet met Suzanne konden rijden’

De gouden medaille biedt wat troost op een verder vrij dramatisch toernooi, waarin eerder vandaag in een chaotische 1.000 meter-finale Schulting geblesseerd moest afhaken. De zusjes Velzeboer strandden op die afstand al in een eerder stadium.

Mixed relay en mannenaflossing mislukt

Op de gemengde aflossing - die Xandra Velzeboer, Poutsma, Teun Boer en Jens van 't Wout reden - was het ook al misgegaan, toen Velzeboer met goud in zicht onderuit was gegaan. China pakte daar de wereldtitel, voor Italië en de Verenigde Staten.

  • ANP
    Velzeboer is razend na haar val op de mixed relay

De WK shorttrack in Rotterdam eindigden met de aflossingsfinale bij de mannen. Ook daar ging het mis voor Nederland. In de slotfase van de finale gleed Van 't Wout de kussens in, toen de Nederlandse ploeg nog op de derde plek lag.

Van 't Wout, Itzhak de Laat, Boer en Friso Emons moesten genoegen nemen met de vierde plaats. China pakte het goud, voor Zuid-Korea en Polen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl