NOS Schaatsen

Op 'survivalinstinct' strandt Van 't Wout op WK in halve finales 1.000

Op 'survivalinstinct' strandt Van 't Wout op WK in halve finales 1.000, goud voor Canadees

Jens van 't Wout slaagde er op de slotdag van de WK shorttrack in Rotterdam niet in de finale te bereiken van de 1.000 meter.

De 22-jarige Nederlander viel in de halve finales, nadat hij in de kwartfinales al ternauwernood een val had afgewend. Op een knie gleed hij even door om vervolgens op te staan en alsnog tweede te worden in de heat.

Spectaculair was het zeker, maar een nieuwe kans op een WK-medaille kreeg hij er niet door. In de finale van de 1.000 meter, die uiteindelijk door de Canadees William Dandjinou werd gewonnen voor de Italianen Pietro Sighel en Luca Spechenhauser, stond geen Nederlander, want Itzhak de Laat kwam niet door de kwartfinales heen.

Knie op het ijs, maar glijdend gaat Van 't Wout naar halve finale: 'Survivalinstinct'

Het WK-hoogtepunt van Van 't Wout was op zaterdag, toen hij knap zilver pakte op de 1.500 meter. Een knappe prestatie, want Van 't Wout herstelde recent pas van een gekneusde enkel waardoor hij met een verdikte, oranje schoen rijdt,

'Survivalinstinct'

Van 't Wout liet Ahoy in de kwartfinales nog opveren. Schaatsend op plek twee leek het even helemaal mis te gaan toen hij met een knie op het ijs ging en de kussens angstaanjagend snel dichterbij kwamen, maar hij herstelde zich wonderwel. Hij stond weer op, schaatste verder en bemachtigde de tweede plek.

"Slecht probeersel van inhaalactie en gewoon blijven staan. Survivalinstinct, denk ik", zei Van 't Wout direct erna.

Van 't Wout op de 1.000 meter

Voor de andere Nederlander op de 1.000 meter was de wedstrijd snel klaar. Itzhak de Laat, de kunstenaar op schaatsen die in zijn vrije tijd graag helmen ontwerpt en schildert, kwam niet door de kwartfinales nadat hij vijfde was geëindigd in zijn heat.

Van 't Wout valt ook op relay

De WK shorttrack in Rotterdam, waar Ahoy voor de tweede dag op rij vol zat met tienduizend fans, eindigden met de gemengde aflossing en de aflossing voor mannen en vrouwen.

In de finale van de gemengde aflossing ging Xandra Velzeboer met goud in zicht onderuit. Van 't Wout gleed ook de kussens in de finale van de mannenrelay, toen zij op medaillekoers lagen. De eer werd gered door de Nederlandse vrouwen op de aflossing: zij pakten goud, de enige Nederlandse wereldtitel dit toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl