De Indiase premier Modi
NOS Nieuws

Grootste stembusgang begint volgende maand: miljard Indiërs mogen stemmen

In India beginnen op 19 april de nationale parlementsverkiezingen, de grootste verkiezingen ter wereld. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt op een persconferentie.

Zo'n 970 miljoen mensen mogen hun stem uitbrengen. Verspreid over het land wordt op diverse momenten gestemd. In totaal duren de verkiezingen zes weken.

Op meer dan een miljoen stembureaus kan worden gestemd. Er worden meer dan 5,5 miljoen stemmachines ingezet en naar schatting 15 miljoen ambtenaren, onder wie docenten, worden ingezet om de verkiezingen in goede banen te leiden.

De uitslag wordt op 4 juni verwacht. Dan wordt duidelijk welke 543 mensen er in de Indiase Tweede Kamer mogen plaatsnemen.

Maandenlange campagne

In de peilingen gaat de partij van huidig premier Modi ruim aan kop en hij hoopt dat hij met een grote meerderheid wordt herkozen. Zijn hindoe-nationalistische BJP voert al maanden campagne.

Modi vliegt vrijwel dagelijks het land door om nieuwe projecten te openen, inwoners toe te spreken of om mee te doen aan religieuze bijeenkomsten. De premier benadrukt graag de economische voorspoed van India, de investeringen in de infrastructuur en programma's om arme mensen te ondersteunen.

Kritiek op Modi

Tegenover Modi staat een alliantie van meer dan twintig oppositiepartijen, geleid door de belangrijkste oppositiepartij Congress. Dat samenwerkingsverband heet INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance). De partij werd vorig jaar gevormd, maar de parlementariërs hebben onderling geregeld ruzie.

India is in naam de grootste democratie ter wereld, maar critici vinden die kwalificatie onterecht. Vorig jaar nog betoogden meer dan honderd Indiase parlementariërs tegen wat zij zien als het verval van de democratie.

De regering van Modi tolereert steeds minder tegenspraak en richt haar pijlen onder meer op de media, de oppositie en mensenrechtenverdedigers. Ook wordt de regering beschuldigd van het onderdrukken van de moslimminderheid in het land. De oppositie waarschuwt dat een winst voor Modi bedreigend is voor India "als seculiere en democratische" natie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl