Verbrande voertuigen na protesten in Haldwani in de noordelijke deelstaat Uttarakhand
NOS NieuwsAangepast

Doden in India bij protesten over sloop moskee

In het noorden van India zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen en minstens 150 mensen gewond geraakt bij ongeregeldheden rond de voorgenomen sloop van een moskee. Dat melden de staatspolitie en de regering.

Gisteren probeerden duizenden moslims in de stad Haldwani overheidsfunctionarissen en politiemensen tegen te houden die naar de moskee en een naastgelegen religieuze school waren gekomen om deze te slopen.

Schade na rellen in Haldwani

De gebouwen moesten volgens de autoriteiten tegen de grond omdat ze zonder de benodigde toestemming op overheidsgrond waren gebouwd. Toen de situatie escaleerde, schoot de politie met scherp en gebruikte traangas om demonstranten uiteen te drijven. Relschoppers gooiden met benzinebommen en stenen bij een politiebureau. Ook werden voertuigen in brand gestoken.

Met scherp schieten

Volgens de chef van de staatspolitie kwamen vijf demonstranten om bij het geweld. Een woordvoerder van de regering zei dat meer dan 150 politieagenten gewond zijn geraakt. Het is niet bekendgemaakt of de demonstranten door politievuur zijn gedood. Regeringsfunctionarissen hebben wel verklaard dat de politie de opdracht had gekregen om op demonstranten te schieten die een ingestelde avondklok hadden overtreden.

De spanningen tussen hindoes en moslims zijn toegenomen sinds de hindoe-nationalistische regering (BJP) van premier Modi in 2014 aan de macht kwam. De BJP wordt al tijden beschuldigd van het systematisch onderdrukken van de 200 miljoen moslims in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl