Joy Beune en Jordan Stolz
NOS Schaatsen

Beune en Stolz wereldkampioen allround bij debuut: 'Schaatstraditie terugbrengen'

Op het eerste gezicht hebben Joy Beune en Jordan Stolz niet veel gemeen. De één is wereldkampioen 5.000 meter (Beune), de ander specialist op de korte afstanden (Stolz). Toch is er sinds vandaag een overkomst te vinden: beide schaatsers lukte het dit weekend om bij hun debuut op de WK allround de wereldtitel te pakken.

"Ik heb het gemanifesteerd", lachte Beune, terwijl ze haar gouden nagellak liet zien. "Ik vond het wel een risico om te doen, maar ook wel weer lachen. En ik ging alleen maar voor goud, dus vandaar de kleur goud."

De 19-jarige Stolz deed niet aan manifesteren, maar had gewoon een goed doordacht plan voor zijn grote doel: wereldkampioen allround worden.

Beune 'heel blij' met wereldtitel allround: 'Maar alles doet pijn'

Voor zowel Beune als Stolz was het knokken geblazen op de laatste afstand van het allroundtoernooi. "Alles doet pijn, het zuur zit echt overal", zei de 24-jarige Beune, nadat ze toch nog de snelste tijd op de 5.000 meter had neergezet. "Ik kan even niks meer."

Beune, wereldkampioene 5.000 meter, kwam er naar eigen zeggen niet lekker in op de slotafstand. "Voor mijn doen was het een langzame start en de rondjes kwamen ook niet makkelijk, maar het was goed genoeg."

Stolz maakte zich zorgen tijdens 10.000 meter

Ook Stolz kende wat angstige momenten op het slotstuk van het WK, de 10.000 meter, waarbij hij een voorsprong van ruim dertig seconden moest verdedigen op Patrick Roest. "Toen hij 200 meter voor me reed en 29'ers ging rijden, ging ik me een beetje zorgen maken."

Stolz kan wereldtitel allround nog niet geloven: 'Ben in heel goede vorm'

Maar Roest kon zijn versnelling niet vasthouden en Stolz bleef maar rondjes 31 klokken. "Tijdens de rit keek ik daar wel van op. Maar als je beseft dat het goed gaat, dan voel je je ook vermoeider." Dus probeerde de Amerikaanse alleskunner er niet aan te denken.

"En met nog twee ronden te gaan, wist ik dat ik zou gaan winnen als ik gewoon overeind zou blijven."

De wereldtitel van Stolz heeft ook nog een klein Nederlands tintje. Hij is namelijk lid van de ploeg van trainer Jillert Anema, AH-Zaanlander. "Ik heb in de zomer met hem getraind, in de winter niet meer zoveel. Maar iedereen om me heen die me gesteund heeft, heeft bijgedragen aan dit succes."

Beune blij met inzichten Nuis

Voor Beune was vriend Kjeld Nuis belangrijk voor haar WK-succes, vertelde ze na haar baanrecord op de 1.500 meter. "Ik denk dat Kjeld het beste kan laten zien hoe je tegen tegenstanders rijdt en toen dacht ik: ik moet gewoon gebruikmaken van mijn tegenstander vandaag. Dat pakte heel goed uit."

"De inzichten die hij heeft in de wedstrijden, daar kan ik wel wat mee. We praten wel veel over schaatsen. Het is ons werk, maar ook onze passie."

En wat Beune betreft gaat ze dan ook nog wel even door met het uitoefenen van haar passie. "Ik ben nog lang niet klaar met winnen. Ik heb nu vakantie, maar heb wel weer zin in volgend jaar."

In de voetsporen van Heiden

Stolz kijkt daarentegen wat minder ver vooruit. "Ik heb nog geen idee wat ik na de zomer ga doen." Wel weet hij dat hij de mensen in zijn thuisland Amerika weer wat enthousiaster hoopt te krijgen voor het schaatsen.

"Misschien kan ik iets van de traditie van schaatsers als Eric Heiden terugbrengen bij het grote publiek."

De 19-jarige Stolz werd in Inzell de jongste wereldkampioen allround sinds Heiden. De Amerikaan was in 1977 nog jonger, 18 jaar, toen hij in Heerenveen zijn eerste van drie opeenvolgende wereldtitels op de vierkamp veroverde.

Stolz met een theemuts op zijn hoofd, een traditie in het schaatsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl