NOS SchaatsenAangepast

Roest loopt in op Stolz bij WK allround, maar niet genoeg om leiding over te nemen

Roest verkleint gat met Stolz op 5.000 meter, maar Amerikaan leidt WK allround

Patrick Roest heeft op de WK allround in Inzell een flinke kluif aan schaatsfenomeen Jordan Stolz. De Nederlandse favoriet voor de titel kijkt na de eerste dag tegen een achterstand aan van 3,42 seconden, doorberekend naar de 1.500 meter, op de 19-jarige Amerikaan.

Op de 500 meter was Stolz zoals verwacht een klasse apart. De tweevoudig wereldkampioen 500 meter vloog over het ijs en verbeterde met een tijd van 34,10 het baanrecord.

Hij sloeg daarmee een groot gat met Roest, die op de 5.000 meter bijna twintig seconden moest goedmaken op Stolz om de leiding in handen te krijgen.

Dat bleek te veel gevraagd voor de drievoudig wereldkampioen allround, maar Roest kwam wel dichterbij.

Roest verliest van Ghiotto

Roest reed tegen de Italiaan Davide Ghiotto, zijn grote rivaal op de lange afstanden. De Nederlander zag Ghiotto halverwege afstand nemen, maar perste er nog een knappe versnelling uit op het einde.

Het was niet meer genoeg voor de zege op de 5.000 meter, die ging naar Ghiotto, maar met 6.06,55 was hij wel sneller dan het oude baanrecord. Dat baanrecord staat nu op naam van Ghiotto, die vlak voor Roest finishte en 6.06,28 neerzette.

'Te laf'

"Het was een bijzondere race. Het is een goede tijd, maar ik baal er wel van. Ik denk dat er meer in had gezeten", concludeerde Roest.

"Ik reed gewoon te voorzichtig, te laf. Ik wilde met vijf rondjes te gaan aangaan, maar ik durfde het niet. De benen voelden niet goed genoeg om dat te doen. Achteraf heb ik daar wel spijt van, de benen waren wel goed genoeg."

Bekijk de reacties van Roest en Stolz hieronder:

Stolz reed al voor de dweilpauze en bleek naast een schaatstalent ook een rekenwonder te zijn. Hij had aangekondigd ongeveer 6.14 te willen rijden en had bedacht dat Roest weleens uit zou kunnen komen op 6.04. Een verlies van tien seconden was dus ingecalculeerd.

Na 1.800 meter versnelde Stolz en dook hij de 29'ers in. De Amerikaan kwam uit op 6.14,76, een persoonlijk record. "Dit was precies wat ik nodig had", aldus Stolz. "Ik ben wel moe nu, maar ik denk dat ik morgen wel weer hersteld ben."

Omdat Roest niet aan de 6.04 kwam, bleef het verlies van Stolz beperkt tot ongeveer acht seconden. Vooruitkijkend naar de 1.500 meter van morgen is het verschil 3,42 seconden. En op de middellange afstand zal Stolz hoogstwaarschijnlijk wel weer wat uitlopen op Roest, want ook op die afstand is hij tweevoudig wereldkampioen.

Bewuste keuze voor allrounden

Als wereldkampioen 500, 1.000 en 1.500 meter was Stolz de grote favoriet voor het goud op de WK sprint, maar dat toernooi liet hij bewust lopen. Stolz ziet het allrounden als de bakermat van de internationale toernooien en vindt dat toernooi dus prestigieuzer dan de sprintvierkamp.

Bekijk hier de 500 meter en de reacties van Stolz en Roest.

Hij wil in Inzell in de voetsporen treden van zijn illustere landgenoten Eric Heiden, Eric Flaim, Chad Hedrick en Shani Davis door de titel te veroveren op de allroundmeerkamp.

Prima debuut Jansman

Kars Jansman kende een prima debuut op de WK allround. Op de 500 meter finishte hij in 37,60 en snoepte hij 0,07 seconden van zijn persoonlijk record af. Op de 5.000 meter had hij het iets lastiger en klokte hij 6.16,40. Jansman staat na dag één op de veertiende plaats in het klassement.

Chris Huizinga was minder tevreden met zijn tijd op de kortste afstand van het allroundtoernooi. Hij bleef met 37,45 seconden ver verwijderd van zijn persoonlijke toptijd. Op de 5.000 meter klokte hij met 6.16,34 de negende tijd. Daarmee zakte hij naar de dertiende plaats in het klassement.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl