NOS SchaatsenAangepast

Groenewoud neemt leiding WK allround over, Beune tweede na baanrecord 3.000 meter

Groenewoud pakt leiding bij WK allround, Beune rijdt baanrecord op 3.000 meter

Marijke Groenewoud heeft met een goede 3.000 meter de leiding bij de WK allround in Inzell overgenomen van Miho Takagi. Joy Beune haalde flink uit op de drie kilometer en verbeterde het baanrecord. Ze klom daarmee naar de tweede plaats van het klassement.

"Ik wist wel dat ik goed was, maar dit is wel een mooi begin van het allroundkampioenschap", aldus Beune, die debuteert op de WK allround. Eerder op de dag reed ze ook al een persoonlijk record op de 500 meter. "Beter kan niet."

Ook Groenewoud, die net als Beune voor het eerst aanwezig is bij de WK allround, kijkt terug op een prima eerste WK-dag. "Dit is wel lekker. Ik doe wel mee om te winnen, niet om tweede of derde te worden."

Na de 500 meter was de leiding nog in handen van Takagi, maar de Japanse reed een moeizame 3.000 meter.

Takagi klokte 4.05,41 en had duidelijk heel diep moeten gaan. Met haar handen op haar benen en een van pijn vertrokken gezicht kwam ze over de finish.

Niet heel gek, want Takagi heeft er al twee dagen en vier races opzitten in Inzell. Ze werd gisteren wereldkampioene sprint.

Twijfels over uitrijden

Of Takagi het allroundtoernooi gaat uitrijden, is dan ook nog maar de vraag. Dat liet haar coach Johan de Wit tussen de 500 en de 3.000 meter al weten. "Ze is echt wel heel erg moe. Ze geeft zelf al aan dat het hangen en wurgen is."

Na de 500 meter, de eerste afstand van de WK allround, had Takagi met 37,56 de koppositie nog stevig in handen. Maar haar voorsprong op de concurrentie verdween op de 3.000 meter als sneeuw voor de zon.

Beune had behoorlijk wat tijd goed te maken op de drie kilometer, na haar 39,17 op de 500 meter. Haar achterstand op Takagi was omgerekend bijna tien seconden, maar met een fantastische rit dichtte de Nederlandse dat gat.

Beunes 3.55,72 was zelfs een flinke verbetering van het baanrecord, dat op 3.58,91 stond, en een nieuw persoonlijk record. De vreugde was dan ook groot na de finish.

Nederlands onderonsje

De slotrit was een Nederlands onderonsje tussen Groenewoud en Antoinette Rijpma-de Jong. Groenewoud, de Europees kampioene op de 3.000 meter, ging hard van start en reed snel weg bij Rijpma-de Jong, die haar rondetijden snel zag oplopen.

Groenewoud kreeg het in het tweede gedeelte van haar race zwaar, maar haar 3.57,94 was wel net genoeg om de leiding in het klassement over te nemen. Beune staat voorlopig op plaats twee, maar het verschil tussen de twee Nederlandse schaatssters is niet groot.

Op de 1.500 meter, de eerste afstand die de schaatssters op dag twee van de WK rijden, is het gat 0,48 seconden. "Joy gaat het me nog wel lastig maken, denk ik", aldus Groenewoud.

Rijpma-de Jong vierde na dag één

Rijpma-de Jong kwam teleurgesteld over de finish na haar 3.000 meter, die ze voltooide in 4.01,05, waarmee ze vijfde werd. In het klassement staat ze nu vierde, nog achter Takagi.

Na de 500 meter was Rijpma-de Jong ook al niet helemaal tevreden. "Het is een oké rit", was haar conclusie. "Het was niet perfect, niet super. Ik had hem nog net iets harder willen rijden, zodat het gat iets kleiner zou zijn."

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl