NOS SchaatsenAangepast

De Boo komt in debuutseizoen net tekort voor wereldtitel sprint, goud voor Ning

Superieure Ning houdt De Boo van wereldtitel af op WK sprint

Jenning de Boo heeft in zijn doorbraakseizoen een zilveren medaille op de WK sprint in de wacht gesleept. De 20-jarige Nederlandse sprintsensatie moest in Inzell alleen zijn meerdere erkennen in Zhongyan Ning, die met een sterke 1.000 meter het goud greep.

"Er zat niet meer in voor vandaag", was de eerste reactie van een blije De Boo. "Ik heb een ongelooflijke 500 gereden, daar ben ik heel trots op."

De Boo zeer blij met WK-zilver na bijzonder seizoen: 'Ik ben echt trots op mijzelf'

Voormalig shorttracker De Boo, die dit seizoen debuteerde op het hoogste niveau op de langebaan, had op dag twee met een razendsnelle 500 meter de leiding overgenomen van Dubreuil.

Spannende ontknoping

Maar de ontknoping was ongemeen spannend, want De Boo verdedigde op de 1.000 meter een voorsprong van slechts 0,07 seconden op nummer twee Dubreuil en 0,13 seconden op 1.000 meter-specialist Ning.

"Dat wordt krapjes", was de voorspelling van de Nederlander voorafgaand aan de afsluitende afstand. En het bleek inderdaad iets té krap. Ning overbrugde met een fantastische 1.000 meter het gat en snelde naar het goud. De 1.07,11 was ook nog een baanrecord.

Sensationele De Boo pakt leiding op WK sprint na sterke tweede 500 meter

Maar De Boo kan terugkijken op een prima debuut bij de WK sprint. Na een sensationele tweede 500 meter had hij zelfs even de leiding in handen.

De Nederlandse sprintsensatie van dit seizoen snelde naar 34,27 seconden en troefde daarmee Dubreuil af, die met 34,47 de tweede tijd klokte.

De pas 20-jarige De Boo was op de eerste dag van de WK sprint in Inzell diep gegaan en had verwacht uit bed te komen "met een gevoel van een kater", maar niks bleek minder waar. "Ik voel me verrassend goed", zei hij vrijdagochtend al.

'Wat een verschil'

En misschien had een "dipje in een ijskoud meertje" op de donderdagavond wel daaraan meegeholpen. "Wat een verschil met gisteravond", glunderde De Boo na de tweede 500 meter.

Kjeld Nuis was op de tweede 500 meter gekoppeld aan Ning en de Nederlander kwam in de rit niet in de buurt van de Chinees.

Nuis klokte 34,97. "Dit is niet het weekend waar ik op hoopte", was de 34-jarige routinier duidelijk.

Op de afsluitende 1.000 meter herpakte hij zich en klokte hij met 1.07,65 de derde tijd. Daarmee eindigde hij in het klassement net naast het podium, op de vierde plaats.

Wennemars beter dan gisteren

Voor Joep Wennemars was een goede klassering na de eerste dag al verkeken. Op de 500 meter leverde hij al veel tijd in en op de 1.000 meter kwam hij ten val, waarna hij overigens nog wel finishte.

Zijn tweede 500 meter was met 34,80 seconden flink beter dan zijn eerste en op de tweede 1.000 meter zette hij zelfs met 1.07,74 de vierde tijd neer. Maar verder dan de 26ste plaats in het klassement, bracht die tijd hem niet.

Morgen beginnen de WK allround, maar ook dan wordt er eerst nog even gesprint. De vrouwen en mannen beginnen met de 500 meter, waarna voor de vrouwen de 3.000 en de mannen de 5.000 meter op het programma staat.

Het schaatsweekend in Inzell en daarmee het complete schaatsseizoen wordt zondag afgesloten, na de 1.500 meters en de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl