NOS SchaatsenAangepast

Kok en Leerdam zilver en brons, Takagi domineert WK sprint

Takagi slaat aanval van Kok en Leerdam op 1.000 meter af en pakt wereldtitel

Femke Kok heeft bij de WK sprint net als twee jaar geleden de zilveren medaille veroverd. Het brons was voor Jutta Leerdam, die in 2022 wereldkampioene werd. De Japanse Miho Takagi was veruit de beste dit weekend in Inzell.

"Ik denk dat ik heel erg trots mag zijn op de tweede plek. Miho was verreweg de beste", was Kok realistisch.

Voor Leerdam zat een gouden randje aan de bronzen medaille. Ze kon haar geluk niet op, nadat ze op de tweede 1.000 meter het baanrecord had verbeterd.

Na dag één was het al duidelijk dat voor Kok, tweevoudig wereldkampioene op de 500 meter, en Leerdam een strijd om plek twee restte, want Takagi had al behoorlijk afstand genomen met een sterke 1.000 meter.

Evenaring baanrecord

De tweede 500 meter ging voor Kok niet helemaal vlekkeloos. Eerst was er een valse start en toen ze bij poging twee wel goed weg was, ging ze de laatste bocht "niet zo lekker in", aldus Kok.

Desondanks versloeg ze in een rechtstreeks duel Takagi, die wel in de buurt van Kok bleef. De Japanse klokte 37,19 en behield daarmee ruimschoots de leiding in het klassement.

Leerdam was op haar tweede 500 meter van de WK sprint langzamer dan donderdag. Ze zette 37,57 neer, de zesde tijd. De 1.000 meter-specialiste behield daarmee de derde plaats in het klassement, maar zag Kok wel uitlopen.

Op de afsluitende afstand perste ze er nog een razendsnelle 1.000 meter uit. Met 1.12,86 haalde ze een flinke hap van het baanrecord van Takagi af, dat op 1.13,32 stond. "Echt absurd", aldus Leerdam, die vooraf dacht aan een tijd laag in de 1.13.

Ook sterke 1.000 Kok

Dat betekende dat Kok een sterke 1.000 meter nodig had om het zilver veilig te stellen. In de slotrit had ze een kleine wankeling in de laatste binnenbocht, maar knokte ze zich naar een tijd van 1.13,57. En dat was genoeg om Leerdam voor te blijven.

"Ik heb eindelijk een keer een goede 1.000 laten zien", lachte Kok na afloop van de WK sprint. "Het slot was nu een wat beter dan normaal. Daar ben ik blij mee. Dat geeft vertrouwen voor volgend jaar."

Morgen beginnen de WK allround, maar ook dan wordt er eerst nog even gesprint. De vrouwen en mannen beginnen met de 500 meter, waarna voor de vrouwen de 3.000 en de mannen de 5.000 meter op het programma staat.

Het schaatsweekend in Inzell en daarmee het complete schaatsseizoen wordt zondag afgesloten, na de 1.500 meters en de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl