NOS SchaatsenAangepast

Takagi stevig aan kop halverwege WK sprint, Kok en Leerdam op ruime achterstand

Takagi klopt Kok in fraai duel op 1.000 meter, Leerdam klimt naar derde plaats

Femke Kok en Jutta Leerdam hebben na de eerste dag van de WK sprint een flinke achterstand op de in topvorm verkerende Miho Takagi.

De Japanse gaat bij de wereldkampioenschappen in Inzell stevig aan de leiding. Ze verdedigt vrijdag op de 500 meter een voorsprong van 0,46 seconden op Kok en 0,48 seconden op Leerdam: een straatlengte op de sprint.

De twee Nederlandse vrouwen ontlopen elkaar nauwelijks in het klassement (0,02 seconden), maar zij lijken veroordeeld tot een strijd om het zilver.

Baanrecords

Kok was goed begonnen aan haar sprintvierkamp door de 500 meter te winnen in een baanrecord (37,07).

Bekijk de samenvatting van de eerste 500 meter en de reactie van Kok hieronder:

Een grote voorsprong op Takagi leverde dat haar echter niet op, want de Japanse was ook verrassend snel. Takagi gaf slechts 0,06 seconden toe op de Nederlandse tweevoudig wereldkampioene, waardoor ze op de 1.000 meter 0,12 seconden goed moest maken.

In een fraai direct duel werd het verschil duidelijk in de laatste ronde. Kok ging hard van start, maar Takagi ging mee met het tempo van de Nederlandse en maakte het verschil met een veel beter eindschot.

Met 1.13,32 was het dit keer de Japanse die het baanrecord op haar naam zette. Kok gaf ruim een seconde toe en was na haar rit realistisch. "Ze is echt heel sterk. Daar had ik wel rekening mee gehouden, maar we blijven ervoor knokken. Zij kan ook een fout maken, dus je moet altijd je kop erbij houden."

Leerdam: 'Best wel blij met vandaag'

Leerdam reed een mindere 500 meter, maar wist de schade wel beperkt te houden tot 0,34 seconden. Op de 1.000 meter moest ze daardoor 0,68 seconden goedmaken om de leiding te pakken: de afgelopen jaren was dat een haalbare opdracht geweest, maar Leerdam is dit seizoen niet zo oppermachtig als ze was.

De 25-jarige schaatsster worstelt al het hele seizoen met een probleem aan haar linkerenkel en presteerde daardoor wisselvallig. Vorige maand raakte ze haar wereldtitel op de 1.000 meter kwijt aan Takagi.

Bekijk de reacties van Leerdam en Kok na de 1.000 meter:

In Inzell benaderde Leerdam haar oude niveau wel, maar het was niet genoeg om het gat met de oppermachtige Japanse te dichten. Met 1.13,71 was Leerdam 0,39 seconden langzamer. "Ik ben best wel blij met vandaag", reageerde ze.

"Morgen wil ik graag nog betere races rijden, maar het valt me oprecht niet tegen. Ik wil dit toernooi voor mezelf heel graag goed afsluiten."

Zowel Kok als Leerdam liggen wel op koers voor eremetaal, want het gat met de nummer vier (Kimi Goetz) en vijf (Erin Jackson) is ongeveer een seconde.

Vrijdag gaan de WK sprint verder met de laatste 500 en 1.000 meters voor de mannen en vrouwen:

 • NOS
  Het schaatsprogramma op donderdag
 • NOS
  Het schaatsprogramma op vrijdag
 • NOS
  Het schaatsprogramma op zaterdag
 • NOS
  Het schaatsprogramma op zondag

Isabel Grevelt staat halverwege het toernooi op de zevende plaats.

De WK-debutante, die twee weken gelden de nationale sprinttitel veroverde, werd negende op de 500 meter en klom dankzij een sterke 1.000 meter nog twee plekken.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl