NOS SchaatsenAangepast

Beune pakt bij debuut wereldtitel allround: op drie afstanden de snelste

Joy Beune heeft in Inzell bij haar debuut op de WK allround meteen de zege gegrepen. Op de afsluitende 5.000 meter kwam haar eerste plaats in het klassement niet meer in gevaar.

Marijke Groenewoud pakte het zilver, Antoinette Rijpma-de Jong veroverde het brons en maakte het Nederlandse podium compleet.

"Ik ben heel blij, maar alles doet pijn. Het zuur zit echt overal", aldus Beune, die het in de laatste rondjes van de vijf kilometer zwaar kreeg. Ze vindt wereldkampioen worden "een heel lekker gevoel". "Maar ik kan even niks meer."

Beune won drie van de vier afstanden: de 1.500, 3.000 en 5.000 meter.

Beune 'heel blij' met wereldtitel allround: 'Maar alles doet pijn'

De 24-jarige Beune, die het moet hebben van de langere afstanden, moest zaterdag na de 500 meter in de achtervolging op haar concurrenten. Met een baanrecord op de 3.000 meter kwam ze al in de buurt. Nadat ze zondag ook op de 1.500 meter het baanrecord had verbeterd, was ze Groenewoud definitief voorbij.

En dan moest de 5.000 meter, de afstand waarop ze wereldkampioene is, nog komen. Op die afstand reed ze tegen Han Mei, de verrassende nummer twee van het klassement na drie afstanden.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de 5.000 meter en de 1.500 meter (de twee afstanden van zondag) en de reactie van Joy Beune na de 1.500 meter.

Beune nam al snel afstand van de Chinese en zat zelfs even onder het schema van het baanrecord, dat op naam staat van Martina Sáblíková. Haar rondetijden liepen in deel twee van de race wat op, maar haar marge ten opzichte van de concurrenten was groot genoeg.

Met haar tijd van 6.52,62 won ze de 5.000 meter en stelde ze ook de wereldtitel allround veilig. "Twee baanrecords en een heel dik PR: het was een fantastisch toernooi. Ik ben nog lang niet klaar met winnen. Ik heb nu vakantie, maar heb wel weer zin in volgend jaar."

Ook podium Groenewoud en Rijpma-de Jong

Groenewoud, die net als Beune debuteerde op de WK allround, en Rijpma-de Jong waren na drie afstanden ook nog in de race voor de podiumplaatsen. Zij reden tegen elkaar op de vijf kilometer en in die rit nam Groenewoud het initiatief.

Groenewoud wilde een persoonlijk record rijden en daarvoor was een tijd onder de 6.50,77 nodig. Het lukte haar de rondetijden redelijk vlak te houden, maar een PR zat er niet in. Ze kwam na 6.54,04 over de finish. Ze ging daarmee Han voorbij in het klassement en pakte het zilver.

"Ik kwam hier wel om te winnen, maar mag hier ook wel tevreden mee zijn. Ik heb een goed seizoen gehad", aldus Groenewoud, die het allrounden "heel leuk" vindt om te doen. "Ik wil het wel vaker doen, het is wel mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl