NOS Schaatsen

Populaire schaatser Pedersen neemt afscheid: 'Val in Amsterdam gaf hem de gunfactor'

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen in Inzell

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen in Inzell

De een is de superster van het schaatsen, de ander hoopte na een ijzersterk WK sprint ook mee te doen voor de titel op het WK allround. Maar Jordan Stolz en Miho Takagi kunnen niet zeggen dat er fans met papieren maskers van hun gezicht door Inzell lopen.

Die eer valt alleen Sverre Lunde Pedersen ten deel. De 31-jarige Noor, halverwege de nummer drie in het allroundtoernooi, zet na vandaag een punt achter zijn loopbaan.

Supporters met het masker van Pedersen

Pedersen is tweevoudig olympisch kampioen op de ploegenachtervolging, werd in 2019 - in Inzell - wereldkampioen op de vijf kilometer en stond vijf keer op het podium van het WK allround. Maar zoals wel vaker: niet de successen, maar het dieptepunt van een carrière jaagt zijn populariteit aan.

Op het WK allround van 2018 ging Pedersen na drie afstanden aan de leiding. Hij leek in het Olympisch Stadion van Amsterdam op weg de eerste Noorse wereldkampioen sinds Johann Olav Koss in 1994 te worden.

En toen ging hij onderuit in een bocht. Op de tien kilometer. Roest werd kampioen, Pedersen pakte zilver.

Noors commentaar bij val Pedersen: 'Dit geloof je toch niet?!'

"De val in Amsterdam was heel dramatisch, die staat in Noorwegen bij veel sportliefhebbers op het netvlies gebrand", zegt zijn trainer Bjarne Rykkje. "Hij heeft daardoor een ongelofelijke gunfactor."

'Geen nachtmerries meer'

"Ik heb er geen nachtmerries meer van", zegt Pedersen in aanloop naar het slotstuk van zijn loopbaan. "Ik heb ermee leren leven. Het komt natuurlijk vaker voorbij nu ik ga stoppen, maar het is gebeurd. Het is wat het is. Gelukkig heb ik ervoor en erna overwinningen geboekt en mooie momenten beleefd."

Bekijk hieronder een reportage met Pedersen van verslaggever Robbert de Rijk:

Pedersen zwaait af: 'De val in Amsterdam bezorgt me geen nachtmerries meer'

Tot gisteren was de 6.07,16 waarmee hij vijf jaar geleden wereldkampioen werd nog het baanrecord op de vijf kilometer in Inzell. "Ik vind het altijd leuk hier te zijn, het is een speciale plek. Als tienjarige kwam ik hier voor het eerst met de schaatsvereniging. We reden in de buitenlucht in de zon, dat zijn mooie herinneringen."

"Net als natuurlijk die wereldtitel, mijn eerste en enige individuele gouden WK-medaille. Het was een geweldig weekeinde, ik pakte drie medailles op drie verschillende afstanden. Dat is een van mijn grootste prestaties."

Steeds achter Roest of Kramer

Op de Spelen van Pyeongchang (2018) en Peking (2022) veroverde hij olympisch goud met de Noorse achtervolgingsploeg. Hij hoopte er nog een wereldtitel allround aan toe te voegen. "Na vier keer zilver. Drie keer achter Roest en eentje achter Kramer", heeft hij paraat.

"Het doel was mijn carrière na de Spelen van Peking daarmee af te sluiten, maar mijn niveau is er niet hoog genoeg voor."

WK allround 2019: Roest wint voor Pedersen en Kramer

Toch lonkt opnieuw een podiumplaats. Want achter Stolz en Roest voert Pedersen een trio Noren aan. Pedersen gaat de 1.500 meter van vanmiddag in als nummer drie van het algemeen klassement voor Hallgeir Engebråten (24) en Sander Eitrem (22).

"Zij verliezen met Pedersen een ploeggenoot die heel veel professionaliteit in zijn sport legde. Hij was ook iemand die graag andere sporters op weg hielp", zegt Rykkje.

"Het grappige is: Eitrem en Engebråten zijn hem eigenlijk al voorbij gestreefd, maar hij doet het nu zo goed dat ze moeite met hem hebben. Maar ik denk wel dat ze boven Sverre gaan eindigen, ze hebben een grotere motor op dit moment. Zeker Sander is heel sterk op de lange afstanden. Maar ik weet zeker dat hij de mogelijkheid ziet."

Pedersen kan moeilijk inschatten hoe hij de laatste dag van zijn loopbaan zal gaan beleven. "Ik weet niet wat voor emoties daarbij gaan horen."

Rykkje ziet tijdens het toernooi dat Pedersen zijn afscheidswedstrijd niet zomaar ziet als een afscheid. Het is ook gewoon een wedstrijd. "Hij zei dat hij het heel moeilijk vond, hij was dit seizoen nog niet zo zenuwachtig geweest als voor de 500 meter."

"Maar hij staat er boven verwachting goed voor. Misschien denkt hij wat minder aan het stoppen, maar is hij nog gefocust op de prestatie. Ik denk dat hij een knop gaat omzetten omdat hij zich realiseert: ik kan hier nog op het podium eindigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl