NOS SchaatsenAangepast

Alleskunner Stolz wint ook WK allround, dappere poging Roest mislukt

Roest kiest de aanval, maar Stolz houdt stand op 10.000 meter WK allround

Jordan Stolz heeft op indrukwekkende wijze de wereldtitel allround veroverd bij zijn debuut op het toernooi. De 19-jarige Amerikaanse sprinter, die op de twee kortste afstanden een immens gat sloeg met Patrick Roest, verdedigde zijn voorsprong op de afsluitende 10.000 meter met succes.

In een fascinerend man-tegen-mangevecht met Roest hield Stolz knap stand op de voor hem vreemde tien kilometer, omdat hij doorgaans alleen korte afstanden rijdt. Met een totaal van 144,740 punten verbeterde de Amerikaan zelfs het wereldrecord punten bij een allroundtoernooi.

Roest haalde alles uit de kast om de immense voorsprong van Stolz teniet te doen, maar stortte in de laatste rondes in. Zijn 12.51,81 was wel genoeg voor het zilver.

Stolz kan wereldtitel allround nog niet geloven: 'Ben in heel goede vorm'

Heel veel vertrouwen had Roest er al niet in voorafgaand aan de 10.000 meter, want 33,38 seconden goedmaken was wel een "zeer groot gat" met Stolz. "Maar ik ga strijden", kondigde de drievoudig wereldkampioen allround aan, ook al moest hij voor het goud Stolz een ronde inhalen.

Die woorden maakte hij waar. Roest ging behoudend van start en nam daarmee al langzaam maar zeker afstand van Stolz, die zich aan zijn eigen schema hield. Met nog zestien ronden te gaan versnelde de Nederlander, maar Stolz hield zicht op zijn directe concurrent.

'Geen schande'

Ook de Amerikaan probeerde te versnellen. Dat lukte niet, maar Roest was in de laatste ronden ook moegestreden. Beiden waren aan het knokken in het slotstuk van de WK allround. Roest won de rit, maar Stolz was de gevierde man na de finish.

Roest probeerde Stolz onder druk te zetten: 'Maar geen schande van hem te verliezen'

"Het was alles of niks", analyseerde Roest. "Ik probeerde Jordan onder druk te zetten, maar uiteindelijk reed hij zo'n goede tien kilometer dat het niet lukte. Het is geen schande om hier van hem te verliezen."

In voetsporen Heiden, Flaim, Hedrick en Davis

Met zijn wereldtitel treedt Stolz in de voetsporen van zijn landgenoten Eric Heiden, Eric Flaim, Chad Hedrick en Shani Davis. Dat was een belangrijk doel voor de Amerikaan, die het allrounden ziet als de bakermat van de internationale toernooien.

Stolz had op de eerste dag al flink huisgehouden met een baanrecord op de 500 meter en een degelijke 5.000 meter. Daarmee had hij al een behoorlijke voorsprong opgebouwd in het klassement.

En met een baanrecord op de 1.500 meter (1.41,78) op dag twee vergrootte hij zijn voorsprong op nummer twee Roest nog maar eens.

Afscheid Pedersen

De afzwaaiende Sverre Lunde Pedersen ging de slotafstand in als derde, maar kon die plaats niet vasthouden. Op de 10.000 meter was zijn Noorse landgenoot Hallgeir Engebraten een stuk sneller. Engebraten haalde Pedersen in en pakte dus het brons in Inzell.

Sverre Lunde Pedersen neemt afscheid van het schaatspubliek

Pedersen nam nog wel afscheid van het duidelijk hoorbare Noorse publiek. Hij kwam enkele meters voor de finish overeind en nam het applaus dankbaar in ontvangst. In het klassement zakte hij weg naar de zevende plaats.

Huizinga en Jansman na drie afstanden klaar

Voor Chris Huizinga en Kars Jansman zat het allroundtoernooi er al na de 1.500 meter op. De twee Nederlanders stonden na drie afstanden niet in de top acht en mochten dus niet van start op de afsluitende 10.000 meter.

Huizinga en Jansman waren op de 1.500 meter aan elkaar gekoppeld en beiden konden zich ook op de middellange afstand niet meten met de toppers. Huizinga eindigde in het klassement als veertiende, Jansman werd zeventiende.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl