Migranten uit Venezuela in de Darién Gap
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen moet van Panama stoppen met helpen migranten

Panama heeft Artsen zonder Grenzen opgedragen om geen zorg meer te verlenen aan migranten die trekken door de Darién Gap, een onherbergzame jungle op de grens tussen Colombia en Panama. Naar aanleiding daarvan zijn de activiteiten in het gebied opgeschort, schrijft de hulporganisatie op de eigen website.

"De Panamese autoriteiten beweren dat we momenteel geen samenwerkingsovereenkomst hebben met het ministerie van Volksgezondheid", zegt AzG. "Die proberen we al sinds oktober 2023 te verlengen, maar tevergeefs."

Artsen zonder Grenzen hoopt zo snel mogelijk weer hulp te kunnen verlenen. De organisatie maakt zich namelijk veel zorgen over de gevolgen van het stilleggen van de werkzaamheden. Gemiddeld bieden de medische teams volgens AzG lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg aan bijna 5000 mensen per maand.

Artsen zonder Grenzen behandelt veel mensen die op de Darién Gap te maken hebben gehad met seksueel geweld. Vorig jaar kregen 676 mensen zorg na seksueel geweld. "Alleen al in januari 2024 registreerden onze teams nog eens 120 gevallen."

Een Nederlandse cameraploeg van Fight or Flight van BNNVARA volgde eerder honderden mensen op de Darién Gap. "De omstandigheden zijn extreem. Je loopt elf, twaalf uur op een dag in een moordend tempo. Het zijn geen gebaande paden waar je overheen loopt, maar ondoordringbaar gebied", zei regisseur Diederick Groenewoud vorig jaar in Nieuws en Co.

"Het gevaar schuilt in vermoeidheid, met name bij moeders met kinderen of mensen die zwaarder zijn en het fysiek niet meer aankunnen. Als je als individu de groep niet bij kan houden, word je achtergelaten", zegt Groenewoud. "En dan ben je alleen. Ben je een minuut alleen in de jungle dan verdwaal je en ben je ten dode opgeschreven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl