De Mexicaanse president López Obrador arriveert bij de bijeenkomst met Antony Blinken, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS
NOS Nieuws

Mexico en VS gaan nauwer samenwerken om migratie te beteugelen

Mexico en Amerika hebben afspraken gemaakt over een nauwere samenwerking om de migratie aan hun gedeelde grens terug te dringen. Dat zeggen ze in een gezamenlijke verklaring na gesprekken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Mexicaanse evenknie Bárcena.

Hoe die nauwere samenwerking eruit gaat zien, blijft voor een groot deel onduidelijk.

Onderdeel van de afspraken is "het versterken van ontwikkelingssamenwerking voor Venezolaanse, Cubaanse, Nicaraguaanse en Haïtiaanse migranten", en het aanpakken van "de diepere oorzaken van migratie, zoals ongelijkheid, armoede en geweld".

De Mexicaanse president López Obrador spreekt van "belangrijke overeenkomsten". Hij heeft beloofd de migratiedruk op de VS te helpen verlichten.

De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zegt dat "López Obrador belangrijke nieuwe handhavingsmaatregelen heeft genomen, maar dat we samen nog veel meer werk te doen hebben", en dat topfunctionarissen van het Witte Huis in januari opnieuw een ontmoeting zullen hebben met de Mexicaanse leiders in Washington.

2,5 miljoen migranten

De VS staat volgens experts voor een grote migratiecrisis. De Amerikaanse overheid schat dat alleen al dit jaar 2,5 miljoen migranten illegaal de grens tussen Mexico en de VS overstaken. Vorig jaar waren dat er 2,2 miljoen.

Deze maand sloten de Amerikaanse grensautoriteiten tijdelijk twee belangrijke spoorweggrensovergangen vanwege het hoge aantal migranten dat de grens overstak. Eerder vandaag zei de Mexicaanse president al dat de twee landen hebben afgesproken grensovergangen voortaan open te houden.

Deze maand werden iedere dag zo'n 10.000 migranten gearresteerd bij de zuidwestelijke grens van de VS. Momenteel trekken duizenden migranten door Mexico, op weg naar de VS. De meesten van hen zijn afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Een aanzienlijk deel van hen heeft dus de levensgevaarlijke Darién Gap over moeten steken, de ondoordringbare jungle aan de grens tussen Colombia en Panama.

Duizenden migranten trekken in een stoet door Mexico, op weg naar de Verenigde Staten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl