De Sergej Kotov
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Russisch schip tot zinken gebracht op Zwarte Zee

Een groep Oekraïense zeedrones heeft vannacht het Russische patrouilleschip de Sergej Kotov op de Zwarte Zee aangevallen, meldt de Oekraïense inlichtingendienst. "Het schip heeft schade opgelopen aan de linker- en rechterzijde en achterkant", schrijft de dienst. De Sergej Kotov is daarna gezonken. De aanval vond plaats bij de straat van Kertsj, tussen het bezette schiereiland de Krim en het Russische vasteland.

Volgens Oekraïense autoriteiten zijn er doden en gewonden gevallen. Daarnaast zou er op het schip ook een helikopter zijn vernietigd bij de aanval, meldt de Kyiv Independent, die zich baseert op informatie van de inlichtingendienst.

Een Oekraïense inlichtingendienst heeft beelden naar buiten gebracht die van de Sergej Kotov zouden zijn:

Oekraïense inlichtingendienst toont beeld van aanval op Russisch schip
  • Oekraïense inlichtingendienst
  • Oekraïense inlichtingendienst

Rusland heeft nog niet gereageerd op de aanval. Russische militaire bloggers hebben wel gereageerd op de aanval. "Volgens onze informatie is niemand om het leven gekomen, wel zijn er enkele gewonden", schrijven ze op Telegram. De geschatte waarde van het gezonken schip is een kleine 60 miljoen euro.

Vaker ingezet

Het is niet de eerste keer dat Oekraïense drones een Russisch marineschip hebben verwoest. Onder meer in februari was er ook een aanval. Toen was het doelwit de Caesar Koenikov, een schip dat tanks, materieel en honderden manschappen kan vervoeren. Oekraïne zet de drones in om de Russische marine te verzwakken en een corridor voor vrachtschepen open te houden in de Zwarte Zee.

De strategie is succesvol. De graanexport via de Zwarte Zee is de afgelopen maanden flink toegenomen. Volgens Oekraïne was de export in januari zelfs weer terug op het niveau van voor de oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl