Het Russische schip dat nu volgens Oekraïne is verwoest
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: Russisch marineschip verwoest in Zwarte Zee

Oekraïne zegt een Russisch landingsschip met drones te hebben vernietigd in de Zwarte Zee, ten zuiden van de Krim.

Het zou gaan om de Caesar Koenikov, een schip dat tanks, materieel en honderden manschappen kan vervoeren. Het is ingezet voor wapentransporten naar Syrië en raakte in 2022 ook al een keer beschadigd bij een Oekraïense aanval.

Op Oekraïense media zijn beelden te zien van de aanval van vandaag. Daarop is rook te zien boven zee en helikopters die over het gebied vliegen.

Oekraïne: Russisch marineschip verwoest in Zwarte Zee

Volgens Oekraïne vond de aanval niet ver van de zuidelijke stad Aloepka plaats.

Rusland zwijgt over de aanval. Eerder liet het Russische leger wel weten zes drones in de Zwarte Zee te hebben neergehaald.

Oekraïne zet vaker drones met explosieven in om Russische marineschepen aan te vallen. Zo wordt de Russische marine uit het westelijke deel van de Zwarte Zee geweerd, is de hoop, zodat een corridor op de Zwarte Zee voor vrachtschepen open kan worden gehouden. In december werd een ander Russisch landingsschip getroffen.

Aanval op ziekenhuis

Afgelopen nacht voerde Rusland luchtaanvallen in de Oost-Oekraïense stad Selydove uit. Een flat en een ziekenhuis werden geraakt. Volgens Oekraïense functionarissen ligt de plaats, waar voor de Russische invasie zo'n 24.000 mensen woonden, de afgelopen weken steeds vaker onder Russisch vuur.

Reddingswerkers op zoek naar slachtoffers na de luchtaanvallen van vannacht:

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in het puin na de luchtaanvallen

Volgens een woordvoerder van het plaatselijke bestuur zijn bij de aanvallen vannacht drie doden gevallen, onder wie een kind. Eerder werd gemeld dat ze onder het puin van een ziekenhuis lagen. Meer dan tien mensen raakten gewond bij de aanvallen.

Districtsgouverneur Filashkin maakt op zijn Telegramkanaal melding van twee luchtaanvallen. De eerste zou gisteravond laat hebben plaatsgevonden en twaalf appartementen in een flatgebouw hebben verwoest.

De tweede luchtaanval volgde na middernacht en beschadigde een vleugel van een ziekenhuis. In een video die Filashkin plaatste zijn opgeblazen ramen en gescheurde muren te zien. Op de beelden liggen en zitten patiënten op bedden.

Honderd patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de regio Donetsk, meldt de gouverneur.

Vorige week ook

Rusland bezet meer dan de helft van de regio Donetsk. Selydove ligt al in de vuurlinie sinds 2014, toen door Rusland gesteunde rebellen de hoofdstad van de regio veroverden, evenals andere plaatsen in de omgeving.

Vorige week was Selydove ook het doelwit van Russische luchtaanvallen. Daarbij zou één persoon zijn omgekomen, zeven anderen raakten gewond. Tientallen appartementen en huizen raakten beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl