Raïsa Schoon (links) en Katja Stam
NOS Sport

Olympische kriebels bij beachvolleybalsters Stam en Schoon na roerig seizoen

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon beginnen olympische kriebels te voelen. "Het is nu 2024, dit wordt hét jaar", krijgen ze vaak te horen. En dat is niet gek, want de twee staan vijfde van de wereld en zijn al zo goed als zeker van de Spelen van Parijs.

Het Nederlandse beachvolleybalduo begint na twee weken vakantie en een trainingsperiode in Tenerife weer "fris en fruitig" aan het nieuwe seizoen, dat deze week start met een Elite16-toernooi in Doha.

Fysiek moesten de twee na de vakantieperiode wel even flink aan de bak, maar daar maken ze zich niet zo druk om, vertelt Stam. "Voor onze bovenkamer was het in elk geval wel goed om er even uit te zijn."

Vertrek bondscoach Klok

Stam en Schoon hebben een seizoen achter de rug met de nodige hobbels. Te beginnen met het vertrek van bondscoach Marko Klok. In september, vlak voor de WK, werd hij plots vervangen door assistent-coach Frank van den Outenaar. Over de reden van Kloks vertrek laten de betrokkenen nog altijd niks los.

Katja Stam (achter) en Raïsa Schoon

De 1.92 meter lange Stam vertelt wel dat ze de timing "apart" vond. "Het was denk ik vooral lastig omdat het zo kort op de WK gebeurde. Het is, met alle respect, een beetje langs ons heen gegaan, omdat we in de tunnel richting de WK zaten. We wilden daar presteren."

En dat lukte best aardig. Ze drongen door tot de kwartfinales en werden daarin door het ijzersterke Braziliaanse duo Ana Patricia/Duda, eerste op de wereldranglijst, uitgeschakeld.

Schoon stopt in de zaal

Voor Schoon volgde in december wederom een teleurstelling. Het was hommeles bij haar zaalvolleybalteam Voltena, terwijl ze zelf op dat moment bij een King of the Court-toernooi was in Doha.

De volledige technische staf werd weggestuurd en ook verschillende speelsters stopten per direct bij de eredivisionist, die inmiddels heeft besloten na dit seizoen een niveau lager te gaan spelen. "Toen ik in Doha was, heb ik me er een beetje op afstand van gehouden, maar toen ik terugkwam, was het wel heftig", kijkt Schoon terug op die periode.

Ze besloot daarop niet door te gaan bij Voltena, waardoor haar bijzondere combinatie van beach- en zaalvolleybal op topniveau ten einde kwam. "Dat vind ik heel erg jammer, want ik geloof zeker dat het zaalvolleybal voor mij van toegevoegde waarde was."

Inmiddels heeft Schoon die roerige periode achter zich gelaten, vertelt ze. "Als topsporter maak je natuurlijk zat tegenslagen mee, maar uit elke tegenslag komt ook weer iets moois en ik geloof erin dat dat nu ook gaat gebeuren."

Olympische droom

En dat "moois" zou zomaar op de Olympische Spelen kunnen komen, al wil het duo zelf nog niet hardop uitspreken dat Parijs ze eigenlijk al niet meer kan ontgaan.

Raïsa Schoon serveert

"Iedereen doet alsof we al geplaatst zijn, maar dat is natuurlijk nog niet honderd procent zeker", aldus Stam voorafgaand aan het nieuwe beachvolleybalseizoen.

Hoofdcoach Van den Outenaar spreekt het daarentegen wel uit. "Als je het feitelijk bekijkt, hebben ze nog één resultaat nodig om aan het minimum van twaalf te voldoen. Maar ik zie het niet gebeuren dat de dertien teams die onder ze staan ze nog voorbijgaan, dat die teams het zo veel beter gaan doen dan Katja en Raïsa de komende maanden."

En Van den Outenaar kijkt zelfs al wat verder vooruit dan alleen olympische kwalificatie. "In Parijs kunnen we gewoon meedoen om de medailles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl