Katja Stam (rechts) en Raïsa Schoon
NOS Sport

Energieke Stam en kalme Schoon praten met psycholoog: 'Mindset is belangrijk'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Een high five, een knuffel, een tikkie op de billen of gewoon even oogcontact: beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon weten precies wat ze aan elkaar hebben op het zand.

Toch vallen de prestaties dit seizoen wat tegen. Zeker vergeleken met het vorige seizoen, toen Stam en Schoon de wereldtop bestormden en zelfs even de beste ter wereld waren.

Het duo, dat de afgelopen toernooien regelmatig strandde in de kwartfinales, praat veel over de mindere resultaten. Stam: "Natuurlijk, op volleybalgebied zijn er ook echt nog wel dingen die verbeterd kunnen worden, maar juist die mindset met z'n tweeën is belangrijk. Hoe blijven we overeind op die spannende momenten?"

Al voorafgaand aan dit seizoen werd een psycholoog ingeschakeld. Een vooruitziende blik of niet, Stam zegt "heel blij" te zijn met de hulp van de psycholoog. "Hij helpt ons met bijvoorbeeld onze onderlinge communicatie. Hoe kunnen we elkaar nou precies helpen en wat werkt juist niet. Wat moeten we juist niet tegen elkaar zeggen?"

Ik wil soms graag veel energie van haar, terwijl zij dan denkt: doe even kalm.

Katja Stam over de onderlinge communicatie met Raïsa Schoon

Dat Stam en Schoon "best wel tegengestelde karakters" zijn, maakt die communicatie in het veld extra belangrijk. "Van nature is Raïsa de wat rustigere, kalmere en tactische persoon in het veld. Ik ben juist wat energieker en misschien ook iets emotioneler", vertelt Stam.

"Daardoor wil ik soms graag veel energie van haar, terwijl zij dan denkt: doe even kalm. Dus dat is iets waar we het dan over hebben. Hoe krijg ik energie van Raïsa en hoe word ik niet te wild, zodat Raïsa haar rust kan bewaren."

Alles voor die ultieme droom: de Olympische Spelen van Parijs over een jaar.

Raïsa Schoon valt aan

Ze bestormden in korte tijd de wereldtop. Het duo Stam en Schoon stond in hun nog jonge carrière - ze spelen nu drie jaar samen - al op de Spelen in Tokio en voerde vorig jaar zelfs al even de wereldranglijst aan.

Stijgende lijn vlakt af

Met de zege op het Elite 16-toernooi in Doha in januari leek de stijgende lijn zich te blijven voortzetten, maar daarna stonden ze niet meer op het podium en waren de kwartfinales vaak het eindstation.

"We zijn natuurlijk echt supergoed begonnen, maar dat was onze doelstelling eigenlijk nog helemaal niet. Het was echt boven verwachting goed", vertelt Schoon. "Je merkt dat het niveau gewoon heel erg hoog is. Dat als je maar een klein procentje laat liggen, de tegenstander er met de winst vandoor gaat."

Daardoor zijn de resultaten van de afgelopen maanden "niet helemaal naar onze doelstellingen", legt Schoon uit. "Want we willen eigenlijk standaard de halve finales halen."

Katja Stam blokkeert

"En dat is zeker weleens lastig", vult de 24-jarige Stam haar beachvolleybalpartner aan. "Omdat je geneigd bent conclusies te trekken uit het niet halen van de halve finales, maar het eigenlijk heel dicht bij elkaar zit. In Doha trekken we een paar driesetters naar ons toe en winnen we het toernooi, terwijl we een toernooi later een driesetter in de kwartfinales net verliezen."

"Dus we moeten ook wel een beetje leren het te relativeren. Gaan we nu helemaal in de put zitten omdat we negende zijn geëindigd of blijven we eager om de volgende keer net wel dat extra puntje te maken en accepteren we dat het er nu eenmaal bij hoort?"

Yoga

Waar Stam in het veld vol energie zit en stuiterend door het zand gaat, zoekt ze buiten het beachvolleybalveld regelmatig de rust op. De 1.92 meter lange linkshandige speelster pakt dan haar yogamat erbij. "Dat was een tip van onze coach en doe ik eigenlijk al sinds m'n jeugd."

Katja Stam doet aan yoga

"Ik gebruik het voor meerdere dingen", gaat Stam verder. "Voor m'n herstel doe ik warmte-yoga. En daarnaast is yoga goed voor mobiliteit, flexibiliteit en helpt het ook voor een deel mentaal. Ik ben niet een heel zweverig persoon, maar ik kom wel echt even tot rust. En het helpt me met mijn ademhaling. Dat kan ik ook weer toepassen in het veld."

Ook Schoon probeerde een tijdje yoga, maar het bleek niet in haar drukke schema - ze combineert beachvolleybal met eredivisie zaalvolleybal - te passen.

Met de ademhaling onder controle en de communicatie op orde begint het duo deze week aan het volgende hoofdstuk richting de Spelen: de EK in Wenen. Daar hopen ze weer voor de medailles te gaan. En aan een ambitieuze doelstelling ontbreekt het niet. "Zilver en brons hebben we al, dus er moet nog één kleurtje bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl