Beachvolleybal onder de Eiffeltoren
NOS Sport

Volleybalbond wil in Parijs 'met vier beachteams strijden om olympische medailles'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Een stadion aan de voet van de Eiffeltoren: de ogen van de beachvolleyballers beginnen te stralen als ze ernaar kijken. Het komende anderhalf jaar gaan ze ervoor strijden om daar tijdens de Olympische Spelen van 2024 te mogen spelen.

Als het aan Michel Everaert, de technisch directeur van volleybalbond Nevobo, ligt, is daar in Parijs straks het maximum aantal van vier Nederlandse teams te bewonderen, twee mannenteams en twee vrouwenteams. "Dat verwachten we en daar rekenen we op", klinkt het vastberaden tijdens een persconferentie in Den Haag.

"De verwachtingen zijn hooggespannen", legt Everaert uit. "En eigenlijk willen we daar ook gewoon naartoe gaan om medailles te winnen. Dat we zo overtuigd zijn van onze kansen, hebben we eigenlijk nooit gehad. Dat is wel een unieke situatie."

Korte olympische cyclus

De olympische cyclus is echter wel iets anders dan de voorgaande keren, omdat de Spelen van Tokio een jaar verplaatst werden vanwege de coronapandemie.

"Normaal gesproken duurt een cyclus vier jaar, waarbij je het eerste jaar een beetje gaat bouwen. Nu gaat het wel snel. Over anderhalf jaar staan we al in Parijs. Het moet nu allemaal al gaan gebeuren."

Olympisch traject beachvolleyballers begonnen, koppels staan te trappelen

Twee teams steken er in Nederland de afgelopen jaren bovenuit. Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon.

Zij lieten tijdens het eerste toernooi dat meetelt voor de olympische ranking al zien ook dit seizoen weer tot de wereldtop te behoren. Bij het Elite16-toernooi, waar de beste zestien teams van de wereld aan meedoen, reikte Brouwer/Meeuwsen tot de kwartfinales en pakte Stam/Schoon het goud.

Grote lach

Kijkend naar het stadion met de Eiffeltoren op de achtergrond, verschijnt er een grote lach op het gezicht van Meeuwsen. "Het kriebelt wel hoor. Dat je weet dat je daar dan mag gaan spelen straks, dat is wel uniek."

Ook Stam en Schoon kunnen een brede lach niet onderdrukken. "Heel vet. Ja, daar worden we wel heel blij van. Heel lang geleden heb ik eens op de Eiffeltoren gestaan", vertelt Schoon. "Maar ik wil er nog wel een keertje naartoe, hoor", voegt ze daar lachend aan toe.

Niet alleen Brouwer/Meeuwsen en Stam/Schoon hebben die droom. Er staat meer Nederlands beachvolleybaltalent te trappelen om een ticket naar Parijs te mogen boeken.

Bij de mannen hopen onder anderen Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde, na het nipt mislopen van Tokio, nu wel olympiërs te worden. Stefan Boermans en Yorick de Groot hopen hun niveau, dat hen onder meer zilver bij de EK van 2021 opleverde, weer te bereiken. Zij hebben een seizoen vol blessureleed achter de rug.

Verder kloppen ook de jonge teams Ruben Penninga/Leon Luini en Matthew Immers/Yannick Verberne aan de deur .

Bij de vrouwen hebben naast Stam en Schoon ook de duo's Mexime van Driel/Emma Piersma en Emi van Driel/Brecht van Driel Parijs 2024 als stip op de horizon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl