Nederlandse beachvolleyballers aan het hiken in Oostenrijk, met Brouwer voorop
NOS Sport

Beachvolleyballers op hoogtestage voor WK: 'Shock voor lichaam als je daar aankomt'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

's Nachts happend naar adem wakker worden, een bal die anders door de lucht vliegt dan op zeeniveau; de Nederlandse beachvolleyballers hadden het moeilijk tijdens een toernooi in het Mexicaanse Tlaxcala, dat op ruim tweeduizend meter hoogte ligt. Om tijdens de WK deze week in diezelfde staat beter voor de dag te komen, gingen ze op hoogtestage.

"Vorig jaar zijn we daar voor het eerst geweest. Toen hadden we ons nog niet zo verdiept in de materie", vertelt Alexander Brouwer, die samen met Robert Meeuwsen de WK van 2013 won en brons pakte bij de Olympische Spelen van Rio in 2016. "En als je daar aankomt, is het best een shock voor je lichaam. Je bent snel buiten adem."

De 33-jarige Brouwer voelde zich vermoeid, sliep slechter en voelde dat zijn lichaam minder weerstand had. Bondscoach Michiel van der Kuip voegt eraan toe dat er bij de beachvolleyballers ook wat maag- en darmklachten optraden.

Bondscoach Van der Kuip (aan de overkant van het net) met Stefan Boermans (links) en Leon Luini (midden)

"Je lichaam moet wennen", aldus Brouwer. "Ik had zelf toen ik de eerste nacht daar sliep, dat ik een paar keer wakker werd. Ik had het gevoel dat ik moest happen naar adem. Ik denk omdat je minder zuurstof binnenkrijgt."

Wintersportoord

Dus trok Brouwer, samen met Meeuwsen en een aantal andere Nederlandse beachduo's, halverwege september naar Oostenrijk. Naar het dorpje Kühtai in Tirol, een uurtje rijden vanaf Innsbruck. Acht dagen lang verbleven en trainden ze in het wintersportoord.

Van der Kuip, coach van het duo Brouwer/Meeuwsen, legt uit dat ze de eerste paar dagen in Oostenrijk vooral moesten wennen aan de hoogte. "Dan mag de hartslag niet boven de 150 slagen per minuut komen. Dus dan doe je rustig aan."

"Na drie dagen mag de hartslag tot 170 gaan en de laatste paar dagen naar 180. We moesten ons echt aan die planning houden voor het maximale effect." Tussendoor heeft Brouwer ook "genoten van de omgeving". "Op een rustdag hebben we een lange hike gedaan."

Hoe groot het effect van de hoogtestage is, wordt pas duidelijk als ze ook daadwerkelijk in Mexico zijn. "De specialisten vertelden ons dat daar wel een paar weken overheen gaan. In Mexico moeten we het de eerste dagen ook weer rustig aan doen, maar dan moet het als het goed is gaan aanvoelen alsof je een betere conditie hebt."

Bal reageert anders

De hoogtestage is niet alleen van belang voor de conditie van de beachvolleyballers, ook konden ze trainen op het effect dat de ijle lucht heeft op de bal. Brouwer: "De bal beweegt anders door de lucht op hoogte. De bal blijft langer doorzweven. Hij daalt langzamer. Daardoor serveer je sneller uit."

De sprongservice van Alexander Brouwer

Dat gebeurt vooral als de bal met topspin geserveerd wordt en laat dat nu net een belangrijk wapen van Brouwer zijn. Dus moet hij zijn snoeiharde sprongservice tijdens dit WK aanpassen naar een rustigere, tactische service. "Ik moet me iets meer inhouden."

Naast de aangepaste service zijn de twee de laatste tijd ook bezig de rest van hun spel iets te veranderen. "Toen we dertien jaar geleden begonnen als duo, hebben we het power-volleybal geïntroduceerd. Nu is de trend aan het omslaan naar een heel dynamisch spelletje."

Daarmee doelt Brouwer erop dat een bal niet altijd meer drie keer wordt aangeraakt door een team (een pass, set-up en aanval), maar regelmatig al in twee keer teruggeslagen wordt. "Zeker op de WK spelen veel topteams dat nieuwe spelletje. Het is nu aan ons om ons spel wat aan te passen, zodat we dat kunnen counteren."

Kers op de taart

Dat aanpassen aan 'dat nieuwe spelletje' geen overbodige luxe is, tonen de resultaten van dit seizoen. Bondscoach Van der Kuip: "Het gaat wat minder, ze hebben het wat zwaarder. Vorig seizoen streden ze bijna elk toernooi mee om de medailles, dit seizoen niet."

Alexander Brouwer

Brouwer en Meeuwsen vlogen er dit seizoen vaak uit in de kwartfinales en haalden afgelopen weekend voor het eerst weer eens het podium op een Elite16-toernooi (brons in Parijs). Dus werden de verwachtingen "iets bijgesteld", vertelt Brouwer. "We moeten het realistisch houden."

Daarin zit wel wat verschil tussen de twee, erkent Brouwer. "Robert wil altijd gewoon hardop uitspreken dat we voor de medailles gaan, dat motiveert hem. Maar als ik dat uitspreek, verlamt dat mij. Ik ben liever bezig met het spel, het proces en minder met het resultaat."

Waar ze het in elk geval wel over eens zijn, is dat de WK "het absolute hoogtepunt" en "de kers op de taart" moeten worden van het seizoen. Van der Kuip: "En als het spel op orde is, kunnen ze van iedereen winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl