Beachvolleyballers lyrisch over variant met vleugje F1: 'Emotionele rollercoaster'
Anne van Eijk
redacteur volleybal
Anne van Eijk
redacteur volleybal
De klok telt af, de stress neemt toe: het zorgt voor chaotische en spectaculaire rally's in het zand. En dat is precies de bedoeling van het zes jaar geleden door Wilco Nijland bedachte King of the Court, een variant op beachvolleybal die inmiddels officieel erkend is door volleybalbond FIVB en zelfs op de radar staat bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Deze week wordt er voor het eerst een WK gehouden en veel wereldtoppers, onder wie de Nederlanders Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en de Europees kampioenen David Ahman en Jonatan Hellvig uit Zweden, zijn aanwezig in Rotterdam.
Luchtige extra
"Het grootste verschil is dat we met het reguliere beachvolleybal altijd voor punten spelen. Inmiddels ook voor olympische punten. Daar zit toch een bepaalde ernst achter", legt Brouwer uit. "King of the Court is een soort luchtige extra, kers op de taart. We kunnen vrijer spelen, zonder dat het gevolgen heeft."
Toch slaat tijdens de wedstrijden de stress vaak toe, erkent Brouwer. "Door het concept met de aftellende klok voel je in het veld juist wel die stress. Dus het is een gekke combinatie, een emotionele rollercoaster."
Meeuwsen: "Ik vind de chaos in het veld het leukst aan deze variant. In het begin vond ik dat verschrikkelijk, omdat het enorm stressvol is, maar nu zie ik het als uitdaging."
Volgens Brouwer en Meeuwsen helpt deze nieuwe variant hen ook bij het reguliere beachvolleybal. Brouwer: "De klok telt natuurlijk af en als je in de laatste minuten nog een bepaald aantal punten nodig hebt om door te gaan, dan voelt elk punt als een matchpoint. Dus dan oefen je met onder druk punten moeten scoren. Normaal heb je maar een paar matchpoints in een wedstrijd en hierbij heb je die eigenlijk continu."
Voor het Nederlandse duo ligt de prioriteit dit seizoen vanzelfsprekend bij olympische kwalificatie. "Maar als er gaten zitten in de kalender, willen we het liefst zo vaak mogelijk aan een toernooitje King of the Court meedoen."
Alles moet korter en sneller
De twee zien in King of the Court een "hele goede mix van entertainment en topsport". "Het is voor publiek heel aantrekkelijk om naar te kijken, er is zo veel actie continu. Dat is een trend die je ook in het dagelijks leven terugziet. Kijk alleen al naar social media. Alles moet korter en sneller."
Mensen stonden op bagagedragers van fietsen om nog te kunnen kijken.
En dat was precies het idee van Nijland, toen hij zes jaar geleden King of the Court lanceerde. "Ik hou heel veel van beachvolleybal, maar ik vond op een gegeven moment ook dat het best wel traag ging. Dus ik ging nadenken hoe we deze sport sneller konden maken."
Dat er meer dan twee teams actief moesten zijn tijdens een wedstrijd, was zijn eerste ingeving. "Daarna ben ik gaan nadenken over de spelregels. Ik dacht al wel: het moet iets spectaculairs zijn, dus ik heb de kwalificatie van de Formule 1 gepikt. Die kwalificatie is drie sessies en elke keer vallen er mensen af. Dat is leuk, als er mensen afvallen", vindt Nijland.
Vervolgens ging het snel met de nieuwe beachvolleybalvariant. "We vielen op een gegeven moment gewoon op. We besloten het gewoon te gaan organiseren in Utrecht en daar kwamen 1.500 mensen op af. Het zat rammetje vol, er kon niemand meer bij. Mensen stonden op bagagedragers van fietsen om nog te kunnen kijken."
En niet veel later ging het in Nederland bedachte concept ook de landsgrenzen over. Wat het geheim is? "Het spelen op tijd en de afvalrace. Beachvolleyballers zijn niet gewend om onder tijdsdruk te spelen, want dat is normaal gesproken geen element in het beachvolleybal. Dus die raken in paniek. Drama op het veld", lacht Nijland.
Olympische ambitie
Zelfs het IOC heeft inmiddels lucht gekregen van de populaire variant. "Ik weet dat we op de radar staan", vertelt Nijland. "Maar ik weet ook dat we er zelf geen invloed op kunnen uitoefenen, dat we het totaal niet in eigen hand hebben."
"Dus ik slaap er net zo goed onder als we niet olympisch worden, maar als het wel zo is, ben ik enorm trots natuurlijk. En ik denk dat het wel een realistische droom is."