NOS SportAangepast

Gelegenheidsduo Luini/De Groot stunt op EK beach: 'Niet eens samen getraind'

Stunt op EK beachvolleybal: Luini en De Groot schakelen olympisch kampioenen uit

Leon Luini en Yorick de Groot hebben in de kwartfinale van de EK beachvolleybal voor een stunt gezorgd door het Noorse duo Anders Mol/Christian Sørum uit te schakelen. Tegenstander in de halve finale is het Oekraïense koppel Sergiy Popov/Eduard Reznik.

Luini en De Groot wonnen in drie sets van de regerend wereld- en olympisch kampioenen: 16-21, 21-14, 15-11. De Noren bereikten dit jaar de finale van elk toernooi waaraan ze deelnamen.

Gelegenheidsduo

Luini en De Groot vormen een gelegenheidsduo. De twee spelen normaal met andere partners, maar die waren beiden geblesseerd. Het maakt de zege op Mol en Sørum een stunt van enorme proporties.

De Groot vertelde erover bij Langs de Lijn. "We zijn zonder samen te trainen naar dit toernooi gekomen. We hadden dus ook totaal geen verwachtingen. En we hadden zeker nooit durven dromen van Noorwegen te kunnen winnen."

De twee vullen elkaar op papier bepaald niet aan. In de praktijk pakte dat anders uit. "We zijn eigenlijk allebei verdedigers. Maar we spelen met enorm veel energie. Het blok is niet ons beste punt, maar Leon blokkeerde vandaag heel erg goed."

Luini en De Groot keken de hele eerste set tegen een achterstand aan, maar in de tweede set draaide het Nederlandse tweetal de partij volledig om. Dat was voor een deel te danken aan de fraaie blocks van Luini, die zichtbaar genoot van elke succesvolle actie.

De Nederlanders pakten aan het begin van de tweede set de voorsprong en gaven die niet meer weg. Waar Luini met zijn blocks indruk maakte in de tweede set, was het De Groot die zich in de beslissende derde set onderscheidde met een aantal prachtige punten. Meermaals kon het Noorse duo weinig anders dan toekijken.

Immers en Van de Velde uitgeschakeld in kwartfinale

Matthew Immers en Steven van de Velde zijn er niet in geslaagd de laatste vier te halen. In de kwartfinales bogen ze met 17-21, 21-19, 10-15 voor de Italianen Paolo Nicolai en Samuele Cottafava.

Steven van de Velde

De 35-jarige Nicolai, die in 2016 met Daniele Lupo al eens olympisch zilver won, was de meest ervaren speler op het veld en liet zich geregeld gelden, met name met ijzersterke blocks.

De Italianen stonden in de eerste set na een 0-1 achterstand altijd aan de goede kant van de score. Het Nederlandse tweetal pakte na een sterke slotfase de tweede set. In de beslissende derde set kwamen de Nederlanders terug van 5-9 tot 8-9, maar daarna maakten de Italianen vier punten op rij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl