NOS Sport

Bol en Klaver naar finale en klaar voor duel om goud op 400 meter bij WK indoor

Bekijk de halve finales 400 meter van Bol en Klaver op de WK indoor

Femke Bol en Lieke Klaver gaan zaterdagavond in Glasgow op jacht naar de wereldtitel indoor op de 400 meter. De twee Nederlandse atletes kwalificeerden zich vrijdagavond vrij simpel voor de eindstrijd. Beiden wonnen hun race in de halve finale en zijn gezien de tijden in Glasgow elkaars grootste concurrenten in de finale.

Bol favoriet

Bol geldt als dé grote favoriete voor de wereldtitel. Ze verbeterde twee weken geleden in Apeldoorn haar eigen wereldrecord op de afstand met 0,02 seconde naar 49,24 seconden. Klaver liep in dezelfde race een persoonlijk record met 50,10 seconden.

Met die tijden voert het Nederlandse duo de wereldranglijst van dit seizoen aan. De series vrijdagochtend in Glasgow dienden als opwarmer. Zowel Bol als Klaver won de serie. In de halve eindstrijd ontliepen ze elkaar.

Klaver ondanks gele kaart naar finale 400m: 'Been trilde, maakte me niet druk'

Een plaats bij de beste drie betekende plaatsing voor de finale en Klaver maakte het spannend door niet stil te zitten bij de start. De starter schoot de zes vrouwen terug. Na een officiële waarschuwing kon Klaver toch van start. Vanuit de gunstige baan vijf nam ze na de eerste ronde de leiding. De nummer twee van Nederland bleef de Amerikaanse Talitha Diggs nipt voor: 51,18 om 51,28.

Bol, een van de grote vedetten in Glasgow, stuitte in haar race om een finaleplaats op de Amerikaanse Alexis Holmes, die ze eerder op de dag ook al in de series trof. Holmes streed vorig jaar in Boedapest op de gemengde 4x400 meter met de Nederlandse wereldrecordhoudster om WK-goud. Het duel liep voor Nederland op een drama uit door de val van Bol met de finish in zicht.

Holmes kansloos

In de serie was Holmes vrijdagochtend kansloos. Bol liep met de rem erop, won simpel en deed dat in de avonduren nog even over. Ze nam de leiding en had geen enkele moeite Holmes achter zich te houden.

Lieke Klaver wint haar halve finale op de 400 meter bij de WK indoor

Bol was kort in haar reactie na afloop. "Het is lastig, want je wil je sparen maar ook een goede race neerzetten. Toen ik op kop lag, kon ik de race controleren. Ik zie wel wat de finale brengt. Ik wil gewoon een goede race lopen."

Geen twijfels

Klaver nam uitgebreider de tijd. Waar iedereen schrok na de mislukte start, had ze zelf geen twijfels. "Ik voelde een trilling in mijn rechterbeen. Dan verandert de druk op het startblok. Dat is geen te vroege reactie, dus ik maakte me niet druk. Ik wist dat het geen rode kaart zou zijn."

Klaver kon gewoon van start en had controle over de race, hoewel Diggs wel aandrong. "Ik heb geen onnodige energie verspeeld. Het gaat echt om zaterdag. Twee jaar geleden stond ik ook in de finale en toen moest ik uit baan één of twee starten. Dat ging niet goed. Nu start ik uit een goede baan. Het wordt een mooi duel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl