Een stralende Femke Bol bij de NK indoor met naast haar Lieke Klaver en Cathelijn Peeters
NOS Sport

Bol roemt Klaver na tweede wereldrecord in Apeldoorn: 'Samen lopen is luxe'

Femke Bol steeg voor het tweede jaar op rij boven zichzelf uit bij de Nederlandse indoorkampioenschappen. De wereldkampioene op de 400 meter horden verbeterde voor een uitverkocht Omnisport in Apeldoorn net als vorig jaar het wereldrecord op de 400 meter indoor.

Concurrente en vriendin Lieke Klaver speelde een belangrijke rol in de recordrace. Klaver maakte er lange tijd een echt duel van. Ze volgde Bol, die pas in de slotfase afstand kon nemen. Het resultaat was een winnende tijd van 49,24 seconden, dat was tweehonderdste sneller dan vorig jaar.

Steun van Klaver

Bol gaf aan dat het in haar eentje niet was gelukt. "Het is heel goed dat Lieke erbij is. Ze is een van de allerbesten ter wereld op de 400 meter. Het is een luxe dat wij samen kunnen lopen en trainen", deelde Bol een groot compliment uit aan Klaver, die met 50,10 seconden tweede werd.

Bol na wereldrecord op 400 meter: 'Wie had dit ooit gedacht in Nederland?'

Dat was voor Klaver ook een persoonlijk record, maar daar kon ze kort na de race nog niet echt van genieten. "Dit is megahard", keek ze naar haar tijd. "Maar dat besef ik iedere keer niet meteen.'

"Ik ben toch niet helemaal blij. Ik wil heel graag in de 49 seconden lopen. Het doel was bij Femke blijven en sneller zijn dan vorig jaar. Dat is gelukt, misschien lukt het nog in de 49 seconden te lopen", keek ze vooruit naar de WK indoor in Glasgow.

Als favoriete naar WK indoor

Bol heeft al wereldtitels in de buitenlucht achter haar naam staan. Vorig jaar in Boedapest won ze de mondiale titel op de 400 meter horden (haar favoriete onderdeel) en de wereldtitel op de 4x400 meter. De laatste titel haalde ze binnen met Klaver, Cathelijn Peeters en Eveline Saalberg. Die drie finishten in Apeldoorn in die volgorde achter de wereldrecordhoudster.

Over twee weken in Glasgow doet het viertal ook een gooi naar de wereldtitel indoor op de 4x400 meter. "Dat kan een leuk toernooi worden", gaf Bol toe.

Bol loopt voor tweede keer wereldrecord 400 meter bij NK indoor

Twee jaar geleden bij de WK indoor in Belgrado greep de 23-jarige Bol net naast individueel goud op de 400 meter. Nu gaat ze als favoriete naar Schotland, met in haar kielzog Klaver. Ook die behoort tot de medaillekandidaten op de individuele 400 meter. Met de vorm van de twee vedettes zit het in elk geval goed.

"Een wereldrecord... Dat is echt goed", concludeerde Bol zondagmiddag voor een volle hal. "Leuk dat het weer lukt in dit stadion. Het is een goede baan, met zoveel mensen op de tribune. Dat belooft wat voor volgend jaar als de Europese indoorkampioenschappen hier zijn. Wie had dit ooit gedacht in Nederland."

Ongekend

Bol en Klaver dachten zondagmiddag even terug aan vijf jaar geleden. Toen stonden ze in Apeldoorn voor het eerst voor de camera bij de NOS. "Toen werden we ook één en twee op de 400 meter. Ik liep toen 53,24 seconden. Als je dan kijkt waar we nu staan. Het is ongekend dat iemand hier een wereldrecord loopt, laat staan als je dat samen doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl