NOS Sport

Bol opnieuw naar wereldrecord op 400 meter in Apeldoorn: 49,24

Bol loopt voor tweede keer wereldrecord 400 meter bij NK indoor

Femke Bol heeft bij de NK atletiek in Apeldoorn opnieuw een wereldrecord gelopen op de 400 meter indoor. Ze won de nationale titel in 49,24 seconden, tweehonderdste sneller dan vorig jaar bij de NK. Toen verbeterde ze het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova.

Bol bleef concurrente Lieke Klaver bijna een seconde voor. Klaver finishte als tweede in de 50,10 seconden. De twee Nederlandse atletes voeren dit seizoen de wereldranglijst indoor aan. Over twee weken zijn de wereldkampioenschappen indoor in Glasgow.

De derde plaats was voor Cathelijn Peeters in 52,08. Eveline Saalberg eindigde als vierde in 53,51. Deze nummers een tot en met vier vormden vorig jaar ook de ploeg die op de 4x400 meter in Boedapest de wereldtitel in de buitenlucht veroverde.

Toptijden

Bol maakte deze winter al een voortreffelijke indruk. Ze liep eerder naar 49,69 en 49,63 seconden. Dat waren al de beste seizoenprestaties wereldwijd.

Bol na wereldrecord op 400 meter: 'Wie had dit ooit gedacht in Nederland?'

Zondag in de finale nam Bol voor een uitverkochte hal in Apeldoorn direct de leiding in handen. Klaver kon lang volgen, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Twee jaar geleden veroverde Bol zilver bij de WK indoor. Destijds moest ze in Belgrado Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's voor zich dulden. "Het kan een heel mooi toernooi worden", keek Bol vast vooruit naar de WK indoor. Ze is in topvorm en duldt op de wereldranglijst deze winter niemand in haar buurt.

WK-limieten Tjin A-Lim en Geerds op 60 horden

Bij afwezigheid van specialiste Nadine Visser, die een dag eerder een uitstapje naar de 60 meter bekroonde met de nationale titel, denderde Maayke Tjin A-Lim naar de nationale titel op de 60 meter horden en de limiet voor de WK indoor over twee weken in Glasgow.

Tjin A-Lim won de finale in 7,98 seconden. Daarmee bleef ze onder de limiet van 8,02. Zilver was voor de 24-jarige titelverdedigster Marijke Esselink in een persoonlijk record van 8,30 seconden. Brons ging naar Eefje Boons (8,45).

Job Geerds won de mannenfinale op de 60 meter horden in 7,57 seconden. Daarmee verzekerde hij zich ook van een startbewijs bij de WK indoor. De limiet stond op 7,62 seconden. Geerds was eerder dit seizoen al op 7,63 uitgekomen.

Tjin A-Lim en Geerds stellen op 60 meter horden WK-ticket veilig

Pauline Hondema prolongeerde haar nationale indoortitel bij het verspringen. Met 6,54 meter zette ze haar beste seizoenprestatie neer. Het was niet voldoende voor de limiet voor de WK indoor, over twee weken.

Hondema debuteerde vorig jaar op de WK in de buitenlucht en de talentvolle springster bleef daar net buiten de finale. Zondag in Apeldoorn bleef ze vier meerkampsters voor.

Sofie Dokter pakte zilver met een sprong van 6,31 meter. Ook Anouk Vetter zette een afstand van 6,31 meter neer, maar had een mindere serie dan Dokter en kreeg brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl