Jessica Schilder stoot de kogel naar een Nederlands record bij de NK indoor
NOS Sport

Kogelstootster Schilder in bloedvorm: twee keer record bij NK indoor

Kogelstootster Jessica Schilder gaat over twee weken met veel vertrouwen naar de strijd om de wereldkampioenschappen indoor. De 24-jarige Volendamse verbeterde bij de Nederlandse indoorkampioenschappen twee keer het Nederlands record. Haar beste prestatie leverde ze in haar zesde en laatste poging: 20,31 meter.

Kort daarvoor had Schilder haar concurrente Jorinde van Klinken al van het Nederlands record beroofd. In haar vierde poging stootte de Europees kampioene outdoor van 2022 de kogel naar een afstand van 19,73 meter, zestien centimeter verder dan het oude record van Van Klinken.

De oude recordhoudster veroverde in Apeldoorn zilver met een afstand van 18,64 meter.

Mooie erelijst

Schilder heeft de afgelopen jaren al een aardige erelijst opgebouwd. In 2022 kroonde ze zich in München tot Europees kampioen in de buitenlucht. Indoor dat jaar veroverde ze brons bij de wereldkampioenschappen. Bij de wereldkampioenschappen outdoor in Eugene in 2022 pakte ze eveneens brons.

Over twee weken zijn de WK indoor in Glasgow. Daar behoort ze ook tot de medaillekandidaten. Ze begon zaterdag in Apeldoorn met 19,50 meter. "Dat was een rustige stoot. Ik hoopte toen op een Nederlands record. Voor de laatste poging zei ik tegen mijn coach dat het ritme er nog niet was. Maar in mijn laatste beurt klopte het allemaal wel."

Schilder heeft er met haar coach Gert Damkat voor gekozen terug te keren naar de techniek die ze twee jaar geleden gebruikte. "Bij die techniek heb ik wel wat pijn aan mijn ribben. Dan maar wat meer pijn, want het levert aardige resultaten op."

Eerder al 19,72 meter indoor

Overigens stootte Schilder de kogel indoor in het verleden al eens naar 19,72 meter. Dat was twee jaar geleden bij de NK indoor. Daar deden toen maar twee atletes mee aan het kogelstoten, waardoor de afstand niet als record erkend kon worden.

Nadine Visser (r) bij de NK indoor in de finale in duel met N'Ketia Seedo

Nadine Visser geldt als specialiste van de hordensprint. Bij de NK indoor meldde ze zich in Apeldoorn bij de sprintsters op de 60 meter. Ze ging met de titel naar huis.

In de finale versloeg ze titelverdedigster N'Ketia Seedo met 0,01 seconde verschil. Visser won in een persoonlijk record van 7,19 seconden. Seedo tekende voor 7,20. Tasa Jiya veroverde brons in 7,26 seconden. Vorig jaar finishte Visser als tweede.

"Ik heb op de horden al laten zien dat de vorm goed is. Ik ben aan mijn start aan het werken. Dan is de 60 meter bij de NK een mooi moment om dat te testen. Het ging elke race beter", aldus Visser, die over twee weken bij de WK indoor in Glasgow weer de 60 meter horden loopt.

Op die disciplines liepen de Amerikaanse Tia Jones en Devynne Charlton eerder een wereldrecord met 7,67 seconden. "Bizar dat twee meiden een wereldrecord lopen. Ik moet dus ook in topvorm zijn", keek Visser vooruit naar de WK.

Blessure sprinter Bouju

Bij de mannen blesseerde titelverdediger Raphael Bouju zich in de halve finales aan de hamstring. De titel ging daarna naar Xavi Joy Mo-Ajok, die in de eindstrijd 6,69 seconden noteerde. Nationaal recordhouder Joris van Gool eindigde als tweede in 6,73.

Femke Bol in actie bij de NK indoor

Femke Bol en Lieke Klaver zorgden voor veel enthousiasme in Apeldoorn. Ze liepen alleen de series van de 400 meter en haalden gemakkelijk de finale, die zondag op het programma staat.

Bol, dit seizoen al goed voor 49,64 seconden, was de snelste van alle atletes in de series met 50,55. Klaver kwam in haar serie uit op 51,31. Zondag strijden ze tegen elkaar om de Nederlandse titel. Vorig jaar liep Bol een wereldrecord in Apeldoorn op de 400 meter (49,26).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl