NOS Sport

Focus Bol nu al op olympische race: 'Hét moment om uit mijn comfortzone te gaan'

Bol werkt in Zuid-Afrika aan perfectie: 'Er kan altijd wel iets beter op de 400 meter horden'

Olympisch goud, daar draait het dit jaar allemaal om bij Femke Bol. In de warmte van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch zoeken coaches Laurent Meuwly en Bram Peters met de wereldkampioene naar mogelijkheden om haar nog sneller te laten lopen op de 400 meter horden. Want dat is, weet het drietal, nodig voor een olympische titel.

Op haar favoriete discipline is de 23-jarige Bol de op een na snelste vrouw ter wereld. Alleen wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone (50,68) is ooit sneller geweest. De Amerikaanse, die niet meedeed aan de laatste WK, wordt zeer waarschijnlijk in augustus ook haar grootste rivale in de strijd om olympisch goud.

Bol, die haar eigen toptijd in 2023 met een fenomenale race in Londen op 51,45 bracht, is ervan overtuigd dat ze de titelverdedigster straks in Parijs kan verslaan.

Beste race lopen

"Als ik daar aan de start sta en denk dat ik voor de tweede plaats loop, ga ik sowieso niet winnen", verduidelijkt Bol haar instelling voor het olympisch seizoen. "Ik weet niet hoe haar vorm straks zal zijn, ik weet niet hoe mijn vorm gaat zijn. We moeten allebei op dát moment onze beste race lopen. Ik wil er alles aan hebben gedaan om in Parijs te kunnen winnen."

Samen met hoofdcoach Meuwly en Peters werkt ze aan het verbeteren van haar 400 meter horden. Want er zijn zeker nog zaken die beter kunnen. Een analyse van de wereldrecordrace van McLaughlin en de race waarin Bol het Europees record liep, leverde interessante informatie op.

Peters kijkt vooral naar de data. "We proberen hier een verdiepingsslag te maken. Hoe gaan we de volgende stap maken? Van 51,4 seconden naar een beetje sneller. Vanuit het startblok naar horde één loopt Femke normaal gesproken in 6,4 seconden. Dat willen we structureel onder de 6,3 hebben. Daar zit nog gemakkelijke winst, maar het mag niet ten koste gaan van haar kracht, haar laatste deel van de race."

Andere stijl

Met haar fantastische slot hielp Bol bijvoorbeeld de vrouwenestafetteploeg in Boedapest tot ieders verbazing aan de wereldtitel. "Je kunt niet zomaar een wereldrecord kopiëren, maar je moet wel kijken hoe je een paar honderdste van een seconde kunt winnen", zegt Meuwly.

Bol en McLaughlin hebben verschillende stijlen van lopen. "McLaughlin is snel weg en gaat daarna in een constant tempo verder. Ze versnelt weer op de laatste 200 meter", weet Meuwly.

"Femke is momenteel sneller tussen de 100 en 200 meter en even snel op de laatste 100 meter. Daarom werken we hier aan de twee bochten. Daar zit nog verbetering voor Femke in."

Atletengroep 4x400 meter groeit: 'Belooft wat voor toekomst, ook na Parijs'

Afgelopen seizoen veranderde Bol al haar pasritme. Een aanpassing van vijftien naar veertien passen tijdens het eerste deel van haar race. Dat was een ingrijpend proces, vandaar dat het ook plaatsvond in het pre-olympisch seizoen.

Investeren in zwakkere punten

"We hebben uitgezocht hoe dat werkt. Dat weten we nu. Maar eigenlijk hebben we ook mijn zwakkere punten gezien", zegt Bol over het veranderingsproces. "Maar je bent altijd aan het afwegen: hoeveel gaan we in de zwakheden investeren, want we willen ook dat ik goed blijf in de dingen waar ik goed in ben."

"Vorig jaar bleek het best moeilijk om horde zeven te halen in een ritme van veertien passen. Die haal ik nu. Het is een perfect pasritme voor me. Het is alleen nog wel steeds wennen dat ik midden in de race een switch moet maken naar vijftien passen", geeft de wereldkampioene aan.

Al het gesleutel moet leiden tot een gouden race in Parijs. "Als ik aan de start sta bij de Olympische Spelen, moet ik daar staan met het gevoel dat ik kan winnen", blikt ze vooruit.

"Want hoe goed McLaughlin ook is, dat is de enige manier waarop ik kan winnen. Als ik aan de start niet weet of ik haar kan verslaan, dan is de kans dat ik win ook klein. Het is straks hét moment om uit mijn comfortzone te gaan. Ik wil er alles aan hebben gedaan om te kunnen winnen. En als zij dan toch beter is, dan is ze simpelweg beter. Dan ben ik ook superblij met mijn tweede plek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl