Drukte voor de uitvaart van Navalny
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny onder grote belangstelling begraven in Moskou

In Moskou is de Russische oppositieleider Aleksej Navalny begraven. Voorafgaand was er een ceremonie in een nabijgelegen kerk in de Russische hoofdstad.

Rondom de kerk hadden zich duizenden mensen verzameld. Al uren voor de start van de plechtigheid was er publiek aanwezig. Er stonden lange rijen rond de kerk. Ook langs de route van de kerk naar de begraafplaats stonden veel mensen.

De politie was massaal op de been. Verschillende straten waren afgezet, er waren vele arrestatiewagens aanwezig en agenten stonden op daken van gebouwen in de straat van de kerk. Media hadden beperkt toegang tot de kerk.

Er kwamen veel mensen op de begrafenis af, ook werd Navalny's naam gescandeerd:

Veel publiek én politie op de been in Moskou vanwege uitvaart Navalny

Het team van Navalny zei eerder al onder druk te zijn gezet om een besloten plechtigheid te houden. Rond het middaguur (Nederlandse tijd) begon de ceremonie in de kerk in de buurt waar de activist het laatst woonde. Er waren ook ambassadeurs van een aantal westerse landen aanwezig, onder wie die van Nederland.

Kira Jarmysj, een woordvoerder van Navalny's team, liet via sociale media weten dat het lichaam van Navalny uren later door de Russische autoriteiten werd vrijgegeven voor de uitvaart dan oorspronkelijk gepland stond. Volgens Jarmysj zou het lichaam rond 08.00 uur Nederlandse tijd worden overgedragen. Dat gebeurde pas rond 11.00 uur.

Joelia Navalnaja afwezig

De weduwe van Navalny, Joelia Navalnaja, is niet aanwezig bij de begrafenis van haar man. Zij woont in het buitenland en vreest arrestatie als ze terugkomt in Rusland.

Na de plechtigheid bracht ze op X een eerbetoon aan haar man en dankte hem voor "26 jaar absoluut geluk, zelfs de laatste 3". "Ik weet niet hoe ik door moet zonder jou, maar ik doe mijn best je daarover blij en trots te maken. Ik weet niet of dat gaat lukken, maar ik ga mijn best doen."

Russen die de afgelopen dagen publiekelijk rouwden om de dood van Navalny werden opgepakt. Een deel van hen heeft ook celstraffen gekregen. Ook bloemen die werden neergelegd ter nagedachtenis aan Navalny werden snel weggehaald.

De nabestaanden van Navalny hadden grote moeite met het vinden van een locatie voor de uitvaart. Veel kerken weigerden om de uitvaart te organiseren. Ook verschillende uitvaartondernemingen wilden geen zaken doen met de nabestaanden.

Volgens Navalny's team vertelden sommige ondernemers dat ze door de autoriteiten een verbod hebben opgelegd gekregen om zaken te doen met de familie van Navalny.

Strafkolonie

De 47-jarige oppositieleider overleed twee weken geleden in een strafkolonie op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange straf uitzat na een schijnproces. Op de overlijdensverklaring staat dat hij een natuurlijke dood stierf, maar daar wordt weinig geloof aan gehecht. Het team rond Navalny gaat ervan uit dat hij vermoord is.

Het lichaam van Navalny werd vorige week overgedragen aan zijn moeder nadat de Russische autoriteiten lange tijd hadden geweigerd om zijn lichaam vrij te geven.

De moeder werd eerder onder druk gezet om haar zoon te begraven op een zelfgekozen plek zonder publiek. Als zij niet akkoord zou gaan, zou het lichaam in de strafkolonie worden begraven, meldde een woordvoerder van Navalny.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl