Een foto van Navalny bij een wake in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Aleksej Navalny wordt vrijdag in Moskou begraven

De overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Er is die dag ook een afscheidsplechtigheid in een kerk. Dat zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Verdere details over het afscheid zijn er nog niet.

Het is nog onduidelijk of de uitvaart "vreedzaam" gaat zijn, zegt zijn vrouw Joelia Navalnaja. Zij heeft vandaag het Europees Parlement in Straatsburg toegesproken. "Of dat Poetin de mensen die afscheid komen nemen van mijn man laat arresteren."

Bekijk hier een deel van de toespraak van Navalnaja in het Europees Parlement:

'Ik weet niet zeker of de begrafenis van mijn man vreedzaam zal verlopen'

Het lichaam van Navalny werd dit weekend overgedragen aan zijn moeder. Russische autoriteiten hebben lange tijd geweigerd om zijn lichaam vrij te geven. Volgens het team rondom Navalny wilden de autoriteiten zo voorkomen dat er nog sporen van een vergiftiging in zijn lichaam te vinden zijn.

Navalnaja beschuldigde de Russische autoriteiten er al van dat ze Navalny met novitsjok hebben gedood, het zenuwgif waarmee hij in 2020 ook al een aanslag op hem werd gepleegd. Het is nog onduidelijk op basis van welke informatie ze die uitspraken deed. Ze zei dat het team later met bewijs en namen van daders zou komen, maar dat is nog niet gebeurd.

Volgens onderzoeksjournalist en bondgenoot van Navalny Maria Pevtsjich was hij vlak voor zijn dood kandidaat voor een gevangenenruil. Ze zegt dat Poetin niet wilde dat hij vrijkwam, en hem daarom liet vermoorden.

Overleden in strafkolonie

Navalny (47) overleed bijna twee weken geleden in een strafkolonie op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange straf uitzat na een schijnproces. Op de overlijdensverklaring staat dat hij een natuurlijke dood stierf, maar daar wordt weinig geloof aan gehecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl