Maria Pevtsjich
NOS NieuwsAangepast

'Navalny vermoord omdat hij kandidaat was voor gevangenenruil'

Aleksej Navalny was vlak voor zijn dood kandidaat voor een gevangenenruil. Dat zegt onderzoeksjournalist, anti-corruptieactivist en bondgenoot van Navalny Maria Pevtsjich in een video waarin ze Poetin opnieuw beschuldigt van moord.

Navalny zou volgens haar tegelijk met twee Amerikanen die in Rusland vastzitten, geruild worden voor Vadim Krasikov. Krasikov is een Russische geheim agent die in Duitsland een levenslange gevangenisstraf uitzit voor moord op een Tsjetsjeen in 2020.

De namen van de Amerikanen noemt Pevtsjich niet, maar het zou gaan om de Amerikaanse oud-militair Paul Whelan en de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich.

Bijna rond

Pevtsjich zegt dat ze op de avond van 15 februari hoorde dat de onderhandelingen over de ruil waren afgerond. Het zou een kwestie van dagen zijn geweest.

Volgens haar wilde president Poetin niet dat hij vrijkwam. "Navalny was een echte politicus. Hij werd gevolgd door miljoenen. Mensen riskeerden hun vrijheid en leven voor zijn ideeën. Navalny was alles wat Poetin nooit zou kunnen zijn en Poetin haatte hem daarom." Daarom zou Navalny de volgende dag zijn vermoord.

Pevtsjich zegt dat zelfs de voormalige Amerikaanse diplomaat Henry Kissinger benaderd zou zijn over de onderhandelingen over een gevangenenruil. Maar de regeringen in het Westen zouden de politieke wil niet hebben gehad.

"Vertegenwoordigers, Amerikaanse en Duitse, knikten dat ze het begrepen. Ze zeiden hoe belangrijk het was dat Navalny en politieke gevangen geholpen zouden worden. Ze maakten beloften, maar deden niets."

Krasikov eerder genoemd

De naam Krasikov werd een paar jaar geleden ook in verband gebracht met een gevangenenruil. Toen zou Rusland in ruil voor zijn terugkeer Whelan en de Amerikaanse basketballer Brittney Griner vrijlaten. Griner werd in 2022 geruild voor de Russische wapenhandelaar Viktor Bout. Whelan zit nog altijd vast.

President Poetin zei in december vorig jaar dat hij bereid was om Whelan en de Gershkovitch te laten gaan. "Beide kanten moeten dan tevreden zijn. Er zijn contacten met onze Amerikaanse partners. Het is niet simpel, maar we begrijpen elkaar wel. Ik hoop dat we een oplossing vinden."

Bloemen bij een herdenking voor Navalny in Frankfurt

Navalny stierf op 16 februari in een strafkolonie in het Russisch poolgebied. Op de overlijdensverklaring staat dat hij een natuurlijke dood stierf, maar daar wordt weinig geloof aan gehecht.

Navalny wordt waarschijnlijk eind deze week begraven. Zijn lichaam is het afgelopen weekend aan zijn moeder overgedragen. Of de familie opdracht geeft tot een nieuwe lijkschouwing, is onduidelijk. Zijn vrienden zijn in Moskou op zoek naar een plaats waar zijn aanhangers en bewonderaars afscheid kunnen nemen.

Wat is er over van de Russische oppositie na de dood van Navalny? Nieuwsuur maakte er deze video over:

De langzame dood van de Russische oppositie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl