Een wake voor Navalny op de Dam
NOS NieuwsAangepast

Deadline voor moeder Navalny: binnen 3 uur besluiten over begrafenis

De moeder van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is door de Russische autoriteiten onder druk gezet om haar zoon te laten begraven op een zelfgekozen plek, maar zonder publiek erbij. Dat meldt een woordvoerder van Navalny's organisatie via sociale media. Als ze niet akkoord zou gaan, wordt Navalny begraven in de strafkolonie waar hij overleed.

Ljoedmila Navalnaja werd rond 15.20 uur (Nederlandse tijd) gebeld door een official met de mededeling dat ze drie uur de tijd had om te beslissen. Die termijn is inmiddels verstreken, het is nog niet duidelijk wat zij heeft besloten.

Zonder aanhangers

Navalnaja eist al dagen publiekelijk dat de Russische autoriteiten het lichaam van haar zoon aan haar overdragen, zodat hij kan worden begraven op een plek die zij wil en in de aanwezigheid van zijn familie, vrienden en aanhangers.

Navalny's moeder zegt wettelijk het recht te hebben om het lichaam te ontvangen, maximaal twee dagen na het vaststellen van de doodsoorzaak. Die periode zou morgen verstrijken.

De gevangenisautoriteiten weigeren dat en eisen dat zij akkoord gaat met een begrafenis op een voor de buitenwereld onbekende plek, zonder dat zijn aanhangers erbij mogen zijn.

Poolcirkel

Aleksej Navalny (47) overleed afgelopen vrijdag in de strafkolonie IK-3 op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange celstraf uitzat na een schijnproces. Het team rond Navalny gaat ervan uit dat hij is vermoord.

De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de verklaring van de woordvoerder van Navalny's organisatie. Navalny's moeder zei gisteren al onder druk gezet te zijn door de autoriteiten.

"De tijd werkt tegen u", zou haar verteld zijn, "het lichaam is al aan het ontbinden":

Moeder Navalny: 'Ik heb in het geheim het lichaam van Aleksej gezien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl