NK allround en sprint
NOS Schaatsen

NK allround en sprint: strijd om titels en laatste kans om seizoen te redden

Nog een keer deze winter meldt een groot deel van de Nederlandse schaatstop zich in Thialf. Inzet: de titels op de NK sprint en allround. Op beide toernooien staan dit weekend bovendien de laatste startbewijzen op het spel voor de wereldkampioenschappen sprint en allround in Inzell (7-10 maart).

Op zowel zaterdag als zondag begint de schaatsdag iets na 11.00 uur met het allroundtoernooi. Het sprinttoernooi gaat op beide dagen om 15.25 uur van start.

Bekijk hieronder het programma van de NK sprint en allround:

Vooral bij de NK sprint voor mannen doen veel rijders mee die het seizoen nog wat glans willen geven. Ervaren schaatsers als titelverdediger Hein Otterspeer, Kai Verbij en Merijn Scheperkamp wisten zich niet te kwalificeren voor de WK afstanden en vechten in Thialf om twee startplaatsen voor de WK sprint.

De Boo als enige al zeker van WK

Jenning de Boo is als enige al zeker van deelname aan de WK, het laatste kampioenschap van het seizoen. Hij plaatste zich eind december tijdens de NK afstanden en ontbreekt dit weekeinde op de NK sprint.

Met de jetlag van de WK afstanden in Calgary nog in de benen staan wel Kjeld Nuis, Wesly Dijs, Stefan Westenbroek en Tim Prins aan de start. Voor revelatie Prins is het zijn eerste deelname aan het toernooi.

Thomas Krol, de regerend wereldkampioen sprint, zal zijn titel niet verdedigen in Inzell. Krol maakte gisteren bekend een punt achter zijn loopbaan te zetten. De olympisch kampioen op de 1.000 meter doet dit weekeinde ook niet meer mee aan de NK.

Krol (31) stopt als profschaatser en wordt piloot: 'Doelen in het schaatsen heb ik bereikt'

Bij de vrouwen ontbreken de beste twee sprinters van de laatste jaren op de NK: wereld- en Europees kampioen sprint Jutta Leerdam en Femke Kok, die afgelopen week haar wereldtitel op de 500 meter prolongeerde.

Leerdam plaatste zich via de NK afstanden voor de wereldkampioenschappen, Kok kreeg deze week een aanwijsplaats van schaatsbond KNSB en kan de NK van dit weekeinde daardoor ook laten schieten.

Isabel Grevelt, Marrit Fledderus en Naomi Verkerk zijn op voorhand de grootste kandidaten voor de Nederlandse titel en het derde Nederlandse WK-ticket.

Kok sprint voor tweede keer op rij naar wereldtitel op 500 meter

In Thialf wordt ook voor de 82ste keer gestreden om de Nederlandse allroundtitel bij de mannen. Bij afwezigheid van titelverdediger Patrick Roest, die al zeker is van de WK allround, is Chris Huizinga een voorname titelkandidaat.

Huizinga boekte dit seizoen vooral grote progressie op de 5.000 meter en moet in Thialf afrekenen met specialist Marcel Bosker, die twee keer de titel pakte en de voorgaande zeven edities altijd op het podium eindigde.

De beste twee rijders uit het eindklassement bij de NK kwalificeren zich ook voor de WK allround.

Nog één ticket over bij de vrouwen

Bij de vrouwen zijn al twee startplaatsen vergeven voor de WK. Marijke Groenewoud mag naar Inzell op basis van haar prestaties op de NK afstanden.

De KNSB besloot deze week om Joy Beune aan te wijzen na haar wereldtitel op de 5.000 meter en bronzen medaille op de 1.500 meter. Er is dus nog één ticket over voor de WK in Inzell.

Beune stunt met razendsnelle 5.000 meter en onttroont Schouten als wereldkampioen

Titelverdediger Antoinette Rijpma-de Jong is de topfavoriet. Zij kan voor de vijfde keer NK-goud veroveren en daarmee op gelijke hoogte komen met Ria Visser. Stien Kaiser is recordhouder bij de vrouwen met zes Nederlandse titels.

Melissa Wijfje, Robin Groot en Elisa Dul zijn de grootste concurrenten voor Rijpma-de Jong.

Geen NK, wel afscheid voor Schouten

Irene Schouten doet niet mee aan de NK allround. Ze maakte begin deze week bekend te stoppen. Schouten slaat de NK allround over, maar zal zaterdag na het schaatsprogramma nog wel een afscheid krijgen in Thialf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl