NOS Schaatsen

Schouten laat NK en WK allround schieten, Marathon Cup laatste wedstrijd

Irene Schouten heeft haar laatste langebaanwedstrijd al gereden. De 31-jarige drievoudig olympisch kampioene, die deze week bekendmaakte te stoppen als schaatsster, komt dit weekend niet in actie bij de NK allround in Heerenveen en laat daarmee ook de WK allround schieten.

Wel schaatst ze zaterdag in Thialf nog één rondje, ter afscheid.

"Na lange en intensieve weken in Noord-Amerika met een bijna perfect WK afstanden (drie gouden medailles, red.) als mooie afsluiter kies ik er nu voor lekker thuis te zijn. Het NK allround sla ik daarom over", zegt Schouten tegen de NOS.

"De enige wedstrijd waar ik dit seizoen nog aan de start verschijn, is de finale van de Marathon Cup."

Marathon Cup

De finale van de Marathon Cup is op 3 maart in Leeuwarden (live te zien bij de NOS). Schouten startte dit seizoen in zeven van de twaalf marathons die meetellen voor het klassement, vier keer kwam ze als eerste over de streep.

Schouten zal haar wereldtitel allround dus niet verdedigen in Inzell, daarvoor had ze zich bij de NK moeten kwalificeren. Twee jaar geleden werd Schouten in het Noorse Hamar voor het eerst in haar carrière wereldkampioene allround.

Schouten reed afgelopen weekend haar beste WK afstanden ooit met drie wereldtitels en een zilveren plak, een dag na de WK in Calgary verraste ze de schaatswereld door haar afscheid aan te kondigen.

Joy Beune, die Schouten bij de WK afstanden van goud op de 5.000 meter afhield, heeft een aanwijsplek gekregen voor de WK allround. Femke Kok, die haar wereldtitel op de 500 meter prolongeerde in Calgary, mag op haar beurt op basis van een aanwijsplek meedoen aan de WK sprint.

Beide toernooien worden van 7 tot en met 10 maart in het Duitse Inzell gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl