Brandweer blust na in de uitgebrande flat in Valencia
NOS NieuwsAangepast

Hitte uitgebrande flat Valencia hindert zoektocht naar vermisten

De brandweer van Valencia kan nog niet op zoek naar vermisten in het appartementencomplex dat gisteren volledig is uitgebrand. De hitte in het gebouw is zo extreem dat het onverantwoord is naar binnen te gaan. Er wordt voor gekozen voorlopig met bluswater te koelen, zei een woordvoerder vanmorgen vroeg.

Wel inspecteren brandweermannen op hoogwerkers de uitgebrande appartementen. Ook wordt er met drones gespeurd naar tekenen van leven in de ravage.

Bij de brand zijn zeker vier personen om het leven gekomen, daarnaast zijn negentien mensen als vermist opgegeven. Er vielen zeker veertien gewonden, onder wie zes brandweerlieden. Onder de gewonden is ook een kind van nog geen 7 en een vrouw van 81.

De brandweer heeft 22 voertuigen uit de wijde omgeving ingezet om het vuur te bestrijden. Ook worden specialistische teams van het leger ingezet. Daarnaast werd een veldhospitaal ingericht om de gewonden op te vangen. De geëvacueerde bewoners van de torenflat worden opgevangen in hotels.

Dit is de situatie de ochtend na de brand:

Brandweer druk met inspecties buitenkant flat na enorme brand

De brand brak gisteren aan het begin van de avond uit in een van de twee torens van het complex. De oorzaak is nog onbekend. Al snel sloeg het vuur ook over naar het tweede gebouw. In het complex van veertien verdiepingen wonen zo'n 450 mensen in 138 flats.

Volgens ooggetuigen verspreidde het vuur zich bijzonder snel: binnen een half uur zou het hele gebouw al in lichterlaaie hebben gestaan. Het vuur werd aangewakkerd door de harde wind, maar ook de gevelbekleding zou een rol hebben gespeeld.

"Het was opvallend hoe de gevel brandde", zegt een ooggetuige tegen Spaanse media. "De brand lijkt zich sneller te hebben verspreid door het gevelmateriaal." Een buurvrouw zegt dat het leek alsof de toren van kurk was gemaakt.

De hele nacht was de brandweer bezig met de bestrijding van het vuur:

Verwoestende brand in flat Spaanse Valencia: 'Er zitten mensen vast'

Volgens Spaanse media was er aan de buitenkant van de woontoren isolatiemateriaal aangebracht om hitte en kou buiten te houden. Een bouwkundige die het gebouw eerder inspecteerde zegt dat er een polymeer is gebruikt die zo brandbaar is dat het gebruik ervan inmiddels is verboden.

In de Spaanse media wordt inmiddels een parallel getrokken met de brand in de Londense Grenfell-toren in 2017. Daar kwamen 72 mensen om het leven doordat het vuur zich snel verspreidde langs de brandbare gevelplaten. Na onderzoek werd geconcludeerd dat alle doden te voorkomen waren geweest als de brandveiligheid meer aandacht had gekregen.

De burgemeester van Valencia zegt dat de stad geschokt is door de brand. Ze heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Mensen uit de buurt hebben acties opgezet om kleding voor de ontheemden in te zamelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl