NOS NieuwsAangepast

'Brandweer wachtte te lang met evacuatie brandende Grenfell Tower'

De brandweer van Londen wordt zwaar bekritiseerd in een rapport over de fatale brand in de Grenfell Tower. Het langverwachte rapport van 1000 pagina's wordt morgen officieel gepresenteerd, maar Britse media hebben er al delen van in handen.

Het brandweerkorps is slecht voorbereid geweest op de grote brand in juni 2017, is de conclusie. Ook zijn er systematisch verkeerde besluiten genomen, bijvoorbeeld door bijna twee uur te wachten met het bevel om de brandende toren te evacueren.

In de vlammenzee kwamen 72 mensen om het leven, onder wie 19 kinderen. Het aantal slachtoffers had lager kunnen zijn als de flat eerder was ontruimd, stellen de onderzoekers volgens Britse media. Op basis van alle beschikbare informatie had het besluit tot ontruiming ruim een uur eerder genomen moeten worden.

Het gebouw van 24 verdiepingen hoog stond in mum van tijd nagenoeg volledig in brand:

Vuurzee verwoest Grenfell Tower: 72 doden

Overigens wordt in het rapport wel de "uitzonderlijke heldhaftigheid" van individuele brandweermannen geprezen. Juist op bestuurlijk niveau werden volgens de onderzoekers fouten gemaakt.

De kritiek richt zich ook op de commissaris van het korps, Dany Cotton. Ze vertoonde "opmerkelijke ongevoeligheid" door achteraf te stellen dat ze het niet anders zou hebben gedaan, terwijl de brandweer wist dat de Grenfell Tower een verhoogd risico op brand liep.

Door de aluminium gevelbekleding met een plastic binnenkant kon het vuur zich zeer snel verspreiden. De oorzaak van de brand was kortsluiting in een koelkast op de vierde verdieping.

Niet leren van de brand

"Het brandweerkorps van Londen is een instituut dat het risico loopt om niet te leren van de brand in de Grenfell Tower", concluderen de onderzoekers. Het korps heeft nog niet gereageerd op de kritiek. Dat zou volgens een woordvoerder ongepast zijn, aangezien het rapport morgen pas verschijnt.

Voor het onderzoek zijn honderden ooggetuigen geïnterviewd, onder wie 35 overlevenden en 88 brandweermannen en -commandanten. Nabestaanden van de slachtoffers hebben het rapport al sinds maandag kunnen lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl