NOS NieuwsAangepast

Vier doden, negentien vermisten bij grote flatbrand in Spanje

In de Spaanse stad Valencia zijn zeker vier mensen omgekomen bij een grote brand in een wooncomplex, dat bestaat uit twee blokken. Veertien mensen zijn gewond geraakt en naar negentien mensen wordt nog gezocht.

De panden zijn compleet verwoest, meldt de Spaanse krant El País. Van de begane grond tot aan de veertiende verdieping waren uitslaande vlammen te zien.

Hulpdiensten hebben een veldhospitaal opgezet om gewonden te behandelen, schrijven Spaanse media. Het is onduidelijk hoeveel mensen in het gebouw waren, toen de brand uitbrak. Onder de gewonden zijn zes brandweerlieden. De meesten hebben rook ingeademd.

Bekijk hier beelden van de enorme brand met reacties van getuigen:

Grote brand Valencia

Volgens de krant El País is in een halfuur tijd het hele gebouw in brand gevlogen. Het gaat om twee wooneenheden van veertien en tien verdiepingen. De gebouwen zijn zo'n twintig jaar oud, met 138 woningen, waarin in totaal ongeveer 450 mensen wonen, meldt de krant. Een aantal mensen is door de brandweer van hun balkon af gehaald.

Voor een gebouw is een opblaaskussen gezet. Op een video op sociale media is te zien dat een brandweerman vanuit het gebouw op het kussen springt.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Een bouwmateriaal aan de buitenkant van de gevel bleek zeer brandbaar, zo schrijven Spaanse media, waardoor de vlammen zich snel konden verspreiden. Volgens de hulpdiensten is de brand amper te blussen vanwege de harde wind.

Dit waren de eerste beelden gisteravond:

Gebouw van 14 verdiepingen in Spaanse stad Valencia in brand

Uit de wijde omgeving zijn extra brandweermensen ingezet. Ook het Rode Kruis is ingezet om hulp te verlenen. De Spaanse premier Sanchez is geschokt door de ernst van de situatie. "Ik spreek mijn solidariteit uit aan alle betrokkenen", zegt hij op X.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl