NOS Nieuws

In navolging van Europese collega's trekken ook Spaanse boeren naar de stad

Vele duizenden Spaanse boeren voeren vandaag actie. Met tractoren blokkeren demonstranten toegangswegen tot hoofdstad Madrid, onder leiding van grote landbouwvakbonden. Ook in andere grote steden in Spanje zijn protesten. Zo verzamelden zich in Málaga zo'n duizend boeren.

In Madrid waren er confrontaties tussen betogers en agenten. Zo wilden demonstranten naar het parlementsgebouw en dat mocht niet van de politie. Ook waarschuwen de boeren dat ze de stad niet verlaten totdat de duizend tractoren die vaststaan op de toegangswegen ook de stad in hebben gemogen.

'Feestdag voor ons'

"Vandaag is een feestdag voor de boeren, maar we zijn erg boos omdat de politie de andere tractoren niet binnenlaat," zegt Luis Cortés, de landelijke coördinator van de organisatie die de protesten heeft georganiseerd, tegen dagblad El País.

De boeren protesteren tegen Europese klimaatregels en "oneerlijke concurrentie" met landen buiten de EU. Ook vinden ze dat hun inkomsten te veel dalen, terwijl de prijzen van energie en kunstmest stijgen.

Bekijk hier foto's van de boerenprotesten in Madrid:

  • AFP
    Boerenactivisten tegenover agenten
  • AFP
    Politieagenten begeleiden demonstranten naar het ministerie van Landbouw, in Alcobendas, ten noorden van Madrid
  • AFP
    Boeren met een protestbord

"We protesteren om ervoor te zorgen dat onze kinderen, die van de landbouw houden, hun leven eraan kunnen wijden als ze ouder zijn", vertelt een echtpaar aan de Spaanse krant El País. Nu is het volgens het echtpaar niet mogelijk om van de landbouw te leven.

De Spaanse demonstraties volgen na andere boerenprotesten die de afgelopen weken in veel Europese landen plaatsvonden. Deze week gingen honderden Tsjechische en Griekse boeren in hoofdsteden Praag en Athene de straat op. Eerder blokkeerden boeren in onder meer België, Frankrijk en Nederland meerdere snelwegen.

Al weken protesteren boeren in Europa. Waarom doen ze dat?

Ontevreden boeren in Europa: 'Jarenlange opgebouwde frustraties'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl