Puin op de oprit van de snelweg A1 bij Oldenzaal
NOS NieuwsAangepast

Boerenacties op meerdere snelwegen, oprit van A1 geblokkeerd met afval

Op verschillende plaatsen in het land hebben boeren gisteravond actie gevoerd. Daarbij zijn onder meer hooibalen en hout in brand gestoken, werd vuurwerk afgestoken en reden landbouwvoertuigen op de snelweg. Ook werd er asbest in brand gestoken op de snelweg A50 ter hoogte van Beekbergen, meldt de politie. Een deel van de weg werd daarom afgesloten vanwege opruimwerkzaamheden.

Bij Oldenzaal is vannacht de oprit naar de snelweg A1 geblokkeerd met puin en ander afval. De oprit is voorlopig afgesloten. Ook iets verderop bij Hengelo is een oprit afgesloten vanwege een demonstratie, meldt Rijkswaterstaat.

Er gisteravond ook gedemonstreerd op onder meer de A2 bij Breukelen, de A7 ter hoogte van Purmerend en de A32 bij Steenwijk. Ook op de A28 op de afrit 't Harde bij Nunspeet en op de A15 bij Vuren werd brand gesticht. Ook op de A12 bij Veenendaal werd er brand gesticht.

'Veel incidenten'

De politie Oost-Nederland zegt dat er op meerdere plaatsen is opgetreden, maar dat het niet lukte om bij alle protesten in te grijpen. Volgens de politie werd de inzet van agenten "op veel locaties in Gelderland en Overijssel tegelijk verwacht" en ontstonden er ook onveilige situaties. "Het dumpen en in brand steken van afval is een gevaar voor de gezondheid en voor het milieu. Er ontstaan ook gevaarlijke situaties op de weg."

Er zijn volgens de politie strafbare feiten gepleegd, en de politie zegt deze zaken "serieus op te nemen". Er waren volgens de politie gisteravond veel incidenten.

Boeren hebben brand gesticht op de middenberm van de A50

Ook op de A7 werd de weg ter hoogte van Purmerend richting Hoorn volledig geblokkeerd. Volgens NH gingen zo'n 25 trekkers daar de snelweg op om te protesteren. De boeren staken hooibalen en autobanden in brand. Het verkeer werd via een tankstation omgeleid.

Enkele persfotografen zeggen tegen RTV Noord dat er een "grimmige sfeer" heerste bij de protesten op de A7 richting Groningen. De aanwezige pers zou ter plekke zijn "geïntimideerd".

Op de afrit van de A32 bij Steenwijkerwold blokkeerden tractoren de weg en is een stapel hout in brand gestoken, schrijft RTV Oost.

Op de A50 bij Apeldoorn moest het verkeer door de rookwolken heen rijden:

Boerenacties op meerdere snelwegen

Ook de afrit Staphorst op de A28 werd afgesloten vanwege brand. Volgens de omroep werd er rond 21.30 uur een grote hoeveelheid afval gedumpt en in brand gestoken.

De burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden schrijft op X dat tientallen boeren met tractoren actievoerden in Meerkerk, vlak bij de A27. Ook daar zijn hooibalen in brand gestoken.

Belgische grens

Eerder op de dag waren er al protesten elders in het land. Boeren hebben urenlang de A2 bij Eijsden in Zuid-Limburg geblokkeerd. Tientallen boeren reden volgens 1Limburg vlak voor het middaguur vanuit België de snelweg op om de grens te blokkeren. Het waren volgens de omroep vooral Belgische boeren. Voor de avondspits waren de boeren weer vertrokken.

Voor het Provinciehuis in Leeuwarden was gistermiddag een kleinschalig protest met zo'n vijftig mensen en drie tractoren. Twee boeren zijn vervolgens uitgenodigd om in gesprek te gaan met de Friese gedeputeerde Femke Wiersma (BBB) en provinciedirecteur Jelmer Agra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl