NOS NieuwsAangepast

A67 nog dicht door boerenactie, Farmers Defence Force wil actiedag

De A67 bij de Belgische grens is nog altijd dicht vanwege boerenprotesten. Daar blokkeren trekkers op- en afritten. Een rijstrook van de A1 bij Rijssen blijft de hele nacht dicht, zegt Rijkswaterstaat. Hulpdiensten moeten de rommel opruimen van brandhaarden na een boerendemonstratie. Het gaat om de weg tussen Rijssen en Markelo.

Een woordvoerder van de brandweer spreekt bij het ANP van "allerlei puin en afval". Tussen het afval liggen ook platen, waarbij de brandweer het vermoeden heeft "dat er wel eens asbest tussen kan liggen". De brandweer weet niet of ook de platen in brand hebben gestaan. De omgevingsdienst is ingeschakeld, evenals de adviseur gevaarlijke stoffen.

Op meerdere plaatsen langs de A7 zijn gisteravond boerenprotesten ontstaan met tientallen trekkers. Sinds 21.00 uur blokkeerden boeren de snelweg bij Hoorn. Rond middernacht vertrokken de boeren weer. Ook in Friesland was een gedeelte van de A7 vanavond geblokkeerd.

Farmers Defence Force had gisteren al opgeroepen langs verschillende plekken langs de A7 te verzamelen. De ANWB spreekt van spontane acties. Langs de A12 bij Utrecht was een oprit geblokkeerd en stonden hooibalen in brand.

Landelijke actiedag voorbereid

De boerenbelangenvereniging zegt een grote landelijke actiedag voor te bereiden in navolging van boerenprotesten in verschillende provincies en in de grensregio. Voorman Mark van den Oever zegt dat regionale vertegenwoordigers dinsdag bijeenkomen om het protest voor te bereiden.

"Hebben we in Nederland de winterslaap uit?" vraagt Van den Oever zich af in een video. Van den Oever noemt daarin demissionair landbouwminister Piet Adema (CU) en Tweede Kamerlid Harm Holman van Nieuw Sociaal Contract. "Zij zullen in het centrum van de belangstelling komen te staan", aldus de voorman van Farmers Defence Force.

Wilde acties gaande

Belgische en Nederlandse boeren zijn sinds donderdagavond bezig met een grote protestactie. Honderden boeren bezetten grensovergangen tussen de twee landen. Rijkswaterstaat adviseert mensen een reis naar België uit te stellen.

Aan de acties doen vooral Belgische boeren mee. Die voeren al dagen actie omdat hun werk naar eigen zeggen niet meer rendabel is. Ze wijzen op de stijgende productiekosten, terwijl de verkoopprijzen gelijk blijven. Daarnaast willen ze af van strenge Europese milieuregels.

In Utrecht is een groep boeren naar het provinciehuis gegaan. Het protest was eerder vandaag al aangekondigd en de provincie had laten weten dat de actievoerders welkom waren. Volgens RTV Utrecht stonden er zo'n veertig trekkers, sommigen inclusief aanhangers met mest erin.

De boeren waren een klein uur binnen, waar ze spraken met de commissaris van de Koning en de provinciesecretaris. Toen ze naar buiten kwamen, kiepten ze een mesthoop voor de ingang van het provinciehuis. Op de stoep ontstond ook een klein brandje, maar dat werd snel gedoofd. Daarna vertrokken de boeren weer.

Gisteren kwamen tientallen boeren naar het provinciehuis in Assen om een manifest te overhandigen aan het provinciebestuur, meldt RTV Drenthe. Ze wilden duidelijk maken dat regels die hen worden opgelegd vanuit Brussel en Den Haag niet houdbaar zijn.

Dat doen ze aan de hand van wat ze noemen de 'Rode Lijn', een lijst met acht eisen. Een van de eisen is dat de Green Deal, het grote klimaat- en milieuplan van de Europese Commissie, wordt teruggedraaid. Verder staat erop dat bemestingsverboden moeten worden ingetrokken en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) in de prullenbak kan.

De Drentse boeren stelden een ultimatum aan het provinciebestuur: op 14 februari moeten de eisen zijn ingewilligd. "Anders komen we minder vriendelijk terug", zei een van de protesterende boeren tegen gedeputeerde Jisse Otter. "Dan zullen we een cadeautje meenemen, want de hoeveelheid stront en bagger die wij over ons heen hebben gekregen de afgelopen jaren, geven wij dan ook zeker terug."

De gedeputeerde begrijpt de boosheid en frustratie van de boeren, maar ze moeten volgens hem op de bel van Den Haag en Brussel drukken, niet van de provincie.

Ook naar het provinciehuis in Den Bosch zijn ruim vijftig boeren gekomen om een petitie aan te bieden aan gedeputeerde Marc Oudenhoven. In navolging van de protesten in België wilden boeren benadrukken dat ze niet alleen klem zitten tussen Europese en Nederlandse regelgeving, maar ook de Brabantse regels die daarbovenop komen.

Blokkades

Donderdagavond begonnen verschillende boerenprotestacties in Nederland en België. Boeren met tractoren blokkeren nog altijd verschillende grensovergangen. Daardoor werden gisteren verschillende wegen van en naar Antwerpen gesloten. Het ging om de A4, A16 en A67. De grens bij knooppunt Markiezaat (A4) is inmiddels weer open, meldt de ANWB.

Verkeer op de A16 kon gistermiddag in beide richtingen mondjesmaat doorrijden, maar twee uur later ging de grensovergang toch weer dicht. "De situatie is nog te onzeker en veranderlijk", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

"We adviseren mensen die naar België moeten nog steeds om de reis aan te passen." Weggebruikers kunnen omrijden via Limburg over de A2 tussen Maastricht en Luik, de A76 tussen Stein en Maasmechelen en de Westerscheldetunnel, de N62.

Bij de Westerscheldetunnel was de extra drukte te merken, meldt Omroep Zeeland. Om 16.30 uur waren al ruim 23.000 voertuigen, waarvan 5200 vrachtwagens, door de tunnel gereden. Op een gemiddelde vrijdag staat de teller op 26.000 voertuigen, waarvan 2700 vrachtwagens.

Volgens Raf van Hasselt, die namens de aanwezige boeren en voor de Belgische tak van boerenactiegroep Farmers Defence Force spreekt, zijn de boeren tot middernacht aanwezig op de snelwegen. "We willen de Belgische regering dit weekend de kans geven op een goede manier met de situatie om te gaan", zegt Van Hasselt tegen persbureau ANP. Maandag bekijken de boeren of nieuwe acties nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl