Boeren protesteren op de snelweg A67 bij de grens
NOS NieuwsAangepast

Tientallen boeren blokkeren grensovergang richting Antwerpen

Tientallen boeren met tractoren blokkeren de grensovergang op de A67 bij Eersel. Meer dan vijftig tractoren reden rond 23.30 uur de weg op vanaf een parkeerplaats, meldt persbureau ANP. Een Nederlandse ANP-fotograaf zegt dat de meeste actievoerders uit België komen, maar er zijn ook Nederlandse boeren bij. De A67 is bij de grens in beide richtingen gesloten.

Ook andere snelwegen in het grensgebied met België zijn afgesloten vanwege boerendemonstraties. De A4 richting Antwerpen is dicht. Dat geldt ook voor de A16 bij het grensgebied, in beide richtingen. Ten slotte was ook de A76 bij het Limburgse Stein in beide richtingen gesloten, maar daar is de weg weer vrij.

Acties in heel Nederland

Op verschillende plekken in Nederland hadden boeren zich eerder op de avond met tractoren verzameld. Op de Dam in Amsterdam stonden zo'n vijftien tractoren. Bij het Gelderse provinciehuis in Arnhem kwamen tientallen boeren samen. Verderop op de Markt in het centrum stonden zo'n 120 landbouwvoertuigen.

In Arnhem wilden de boeren een petitie aanbieden aan de Gelderse commissaris van de Koning, meldt Omroep Gelderland. Ze wilden aan de commissaris duidelijk maken dat de in hun ogen verregaande Europese klimaatmaatregelen niet werkbaar zijn. De boeren kwamen uit verschillende regio's richting Arnhem. Ze gingen in gesprek met de commissaris en een gedeputeerde. Volgens de omroep was de sfeer goed.

Bekijk hier de acties:

Boeren demonstreren verspreid over Nederland

Een woordvoerder van de politie Amsterdam zei tegen stadskrant Het Parool dat er ongeveer vijftien tractoren op de Dam stonden. Ze hadden protestborden meegenomen met teksten als: 'Boeren klimaatbewust, laat ons met rust'. De politie sprak van een ontspannen sfeer.

Pamflet overhandigd

Er stonden volgens de politie ook boeren bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Woerden. Volgens de woordvoerder was de sfeer gemoedelijk en stonden ze er met vijftien tractoren.

Ook in Groningen stondenlandbouwvoertuigen. De boeren daar hadden zich verzameld bij het treinstation in het centrum van de stad, meldde RTV Noord. Ze hebben een pamflet overhandigd aan BBB-gedeputeerde Henk Emmens van Landbouw.

Aan het begin van de avond hadden boeren uit Limburg en Brabant een oproep gedaan om actie te voeren om zo hun Belgische collega's te steunen.

Boeren in Brussel

Eerder op donderdag was er een groot boerenprotest in België. Vooral in Brussel leidde dat tot ongeregeldheden. Zeker duizend tractoren trokken naar de hoofdstad om te demonstreren tijdens een Europese top die er werd gehouden.

Vier mensen zijn aangehouden na confrontaties met de autoriteiten. Onder meer op het Luxemburgplein werden brandjes gesticht en werd met vuurwerk gegooid. Na afloop trokken de boeren weg, wat tot een zware avondspits in het hele land leidde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl