Boerenprotest bij Europees Parlement
NOS Nieuws

Confrontaties bij groot boerenprotest in Brussel, ook elders in België blokkades

Bij een groot boerenprotest in Brussel is het tot confrontaties gekomen tussen de politie en demonstranten. Daarbij zijn vernielingen aangericht en brandjes gesticht. Zeker vier mensen zijn aangehouden. Ook in andere delen van België hebben boerenprotesten tot ongeregeldheden geleid.

Rond 18.00 uur maakte de politie een einde aan het protest op het Luxemburgplein in de hoofdstad. De Mobiele Eenheid ontruimde het plein en bluste brandjes met een waterkanon. De actie van de politie verliep redelijk rustig. Op dat moment stonden er nog enkele tientallen demonstranten op het plein.

Bekijk hier hoe de politie een einde maakte aan het protest op het Luxemburgplein:

Politie veegt plein in Brussel bij Europees Parlement schoon na boerenprotest

Eerder op de dag ontstonden er schermutselingen tussen de boeren en de autoriteiten in de Europese wijk. Er is daarbij onder meer met vuurwerk gegooid. Ook werd een mestkar opengezet en werd de politie bekogeld met eieren en bierflesjes. Later werd ook met straatmeubilair gegooid. Daarop zette de politie traangas in.

De mensen die zijn aangehouden hadden vuurwerk op zak en in een enkel geval een mes, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Ruim een uur voordat de politie het plein ontruimde, vertrok een groot deel van de duizend trekkers uit de Belgische hoofdstad. Dat leidde tot problemen op de weg en had een zware avondspits tot gevolg.

Dode in file

In verschillende files in België zijn zeker vier ongelukken gebeurd. In een van de files botste een bestelbus tegen een stilstaande vrachtwagen. De bestuurder van de bestelbus kwam daarbij om het leven. Bij andere ongelukken zijn twee mensen zwaargewond geraakt.

Op het Luxemburgplein is een standbeeld zwaar beschadigd. Een van de figuren rond het beeld, van de 19e-eeuwse staalpionier John Cockerill, werd omvergehaald en in brand gestoken.

"Compleet fout", reageerde de Belgische premier De Croo. "We moeten weg van de clash tussen landbouw en industrie. Boeren en ondernemers zijn niet elkaars tegenpolen. We hebben ze beiden nodig voor een sterke en duurzame economie."

Het protest in Brussel begon vanochtend vroeg toen meer dan duizend tractoren de stad binnenreden. Ze wilden het verkeer in het Brussels gewest lamleggen om hun onvrede te uiten over het Europese landbouwbeleid.

 • AFP
  Demonstrant in Brussel
 • EPA
  Tractoren bij het Europees Parlement
 • EPA
  Betogers op het Luxemburgplein
 • EPA
  Protesterende boeren op het Luxemburgplein in Brussel

De boeren trokken naar Brussel vanwege een Europese top. Regeringsleiders spraken daar ook over de protesten, al stond dat niet officieel op de agenda.

Demissionair premier Rutte, de Belgische premier De Croo en de Europese Commissievoorzitter Von der Leyen spraken met verschillende boerenvertegenwoordigers. Op X zegt Rutte dat ze hebben geluisterd naar de zorgen die de boeren hebben over de toekomst van de landbouwsector in Europa. Von der Leyen zegt dat ze voor het eind van de maand een voorstel gaat uitwerken dat de administratieve lasten voor boeren verlicht.

"Dat is een hoopvol signaal", zegt een woordvoerder van een boerenorganisatie tegen de VRT. "We zullen zien waar dat toe leidt. Maar ik denk dat er ook fundamenteel een aantal dingen moeten veranderen. In de Europese Green Deal worden uitsluitend duurzaamheidsvereisten opgelegd aan landbouwers, zonder erover na te denken dat daardoor de productie uit Europa wordt weggeduwd."

Ook in andere delen van België gingen boeren vandaag weer de straat op. Er zijn blokkades bij de havens van Antwerpen en Zeebrugge, waar sinds vanmiddag 2000 vrachtwagens stilstaan. Ook in Gent is er veel hinder, evenals op verschillende snelwegen en het klaverblad bij Lummen.

En boeren blokkeren verschillende distributiecentra van supermarkten in het hele land, soms al voor de vierde dag op rij. De boeren zijn het niet eens met de lage marges op hun producten die ze van supermarkten krijgen, meldt de VRT. In Wallonië zijn voor de komende dagen meer blokkades van distributiecentra aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl