Protesterende boeren op het Luxemburgplein in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Confrontaties bij boerenprotest, dode in zware spits rond Brussel

Bij een groot boerenprotest in Brussel is het een paar keer tot confrontaties met de politie gekomen en is er sprake van vandalisme. Vooral op het Luxemburgplein, vlak naast het Europees Parlement, zijn vernielingen aangericht.

De politie heeft vier mensen aangehouden en probeert verdere escalatie zoveel mogelijk te voorkomen. Rond 18.00 uur ging de politie het plein op om de boeren uit elkaar te drijven.

De eerste boeren vertrokken iets na 17.00 uur, meldt de VRT. Dat viel samen met de avondspits en leidt tot opstoppingen op de ring. De politie roept weggebruikers op voorzichtig te zijn in het verkeer. Het is ook druk op de ring van Antwerpen en in de provincie Limburg.

Op de E40 bij Brussel is de bestuurder van een bestelbus om het leven gekomen. De bus reed in een file achter op een vrachtwagen, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De file zou een gevolg zijn van de boerenprotesten. Vanmiddag waren er al drie ongelukken door de ontstane files. Daarbij zijn verschillende gewonden gevallen.

Vernielingen

Op het Luxemburgplein werd eerder vandaag een standbeeld zwaar beschadigd. Een van de figuren rond het beeld, van de negentiende-eeuwse staalpionier John Cockerill, werd omvergehaald en verbrand.

"Compleet fout", reageert de Belgische premier De Croo. "We moeten weg van de clash tussen landbouw en industrie. Boeren en ondernemers zijn niet elkaars tegenpolen. We hebben ze beiden nodig voor een sterke en duurzame economie."

De politie heeft het Luxemburgplein ontruimd:

Politie veegt plein in Brussel bij Europees Parlement schoon na boerenprotest

Op het plein, waar sinds vannacht al een 'kampvuur' werd gestookt, raakten boeren vanochtend af en toe slaags met de politie. Aanvankelijk werd er vuurwerk afgestoken, een mestkar opengezet en werd de politie bekogeld met eieren en bierflesjes, maar later werd er ook met straatmeubilair gegooid. De politie antwoordde door met brandslangen te spuiten en even werd ook traangas ingezet.

"Een grote groep houdt het rustig, maar het verloopt niet incidentloos", zegt een VRT-verslaggever. "De gemoederen raken af en toe verhit. Je hoorde boeren vanochtend zeggen: we zijn niet zozeer boos, maar wel bezorgd. Maar je voelt toch wel een woede, een frustratie die zich jarenlang heeft opgebouwd en die nu tot uiting komt."

  • EPA
    Betogers bij de politieafzetting op het Luxemburgplein
  • EPA
    Betogers op het Luxemburgplein
  • EPA
    Tractoren bij het Europees Parlement

Het protest was in heel België, maar richtte zich vooral op de hoofdstad, waar vandaag een Europese top wordt gehouden. Daar wordt door de regeringsleiders naar verwachting ook over de boerenprotesten gesproken, al stond dat niet officieel op de agenda.

Vanochtend reden meer dan duizend boeren met tractoren de hoofdstad binnen met de bedoeling het verkeer in het Brussels gewest lam te leggen.

Ook in andere Belgische steden zijn protesten. Er zijn blokkades bij de havens van Antwerpen en Zeebrugge, waar vanmiddag 1400 vrachtwagens stilstonden, ook in Gent is er veel hinder, evenals op verschillende snelwegen en het klaverblad bij Lummen.

Kat- en muisspel

Ook blokkeren boeren op verschillende plaatsen in het land distributiecentra van supermarkten, soms al voor de vierde dag op rij. Supermarkten vrezen voor lege schrappen, meldt de VRT.

De politie blijft inzetten op overleg om een escalatie van de boerenprotesten in Brussel en elders te vermijden, maar zal "ingrijpen waar nodig", zegt minister van Binnenlandse Zaken Verlinden tegen persbureau Belga. "Monumenten vernielen, straatinfrastructuur afbreken, kat- en muisspel met onze politiemensen, zullen worden aangepakt."

Beelden van het protest in Brussel vanochtend:

Boeren protesteren met meer dan duizend tractoren bij EU-top in Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl