Het boerenprotest in Brussel vanochtend
NOS NieuwsAangepast

Groot boerenprotest bij EU-top, wegen in en rond Brussel geblokkeerd

In Brussel is rond de EU-top die daar vandaag plaatsvindt een groot boerenprotest aan de gang. De voornamelijk Belgische boeren willen met hun actie de hele stad lamleggen om druk te zetten op de EU-leiders. Ze voeren actie voor betere prijzen en minder bureaucratie. De politie meldde dat er zo'n 1300 tractoren in de hoofdstad waren geteld.

Onder meer bij het gebouw van het Europees Parlement staan betogers. Op het Luxemburgplein, naast het parlementsgebouw, is het onrustig en worden vernielingen aangericht. Een standbeeld op het plein is zwaar beschadigd.

Op beelden is te zien dat er vuurwerk op het gebouw wordt afgeschoten:

Boeren gooien eieren en vuurwerk naar gebouw Europees Parlement

Op de binnen- en buitenringen van Brussel staan files door trekkers op de weg en ook op snelwegen richting de Belgische hoofdstad is er veel verkeershinder. De autoriteiten verwachten de hele dag grote verkeersproblemen, niet alleen in en rond Brussel maar ook in steden als Gent en bij het vliegveld van Luik. In Brugge vielen meerdere gewonden toen een bestelwagen inreed op een file die het gevolg was van de acties.

Vanwege de Europese top was een deel van de Europese wijk al afgesloten. De politie waarschuwt voor verkeersproblemen in het hele Brusselse gewest en adviseert mensen het openbaar vervoer te gebruiken.

Op de weg van Parijs naar Brussel staat in grote gele letters 'Ursula, wij zijn hier' gekalkt, een bericht aan het adres van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Bij de EU-top vandaag staat het landbouwbeleid formeel niet op de agenda, maar er zal waarschijnlijk wel over gesproken worden.

Boeren protesteren met meer dan duizend tractoren bij EU-top in Brussel

NOS-verslaggever Jozephine Trehy was vanochtend op het Luxemburgplein in Brussel. Dat is het epicentrum van de acties, vlak naast het Europees Parlement. "Daar is de EU-top niet, maar de protesten zijn hier wel", vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Het hele plein staat vol, er is een groot vuur in het midden. Het Europees Parlement is afgesloten, er staat veel ME en er werd net gegooid met eieren en bierflesjes. Ook wordt er veel vuurwerk afgestoken. De politie is begonnen met de inzet van een waterkanon, maar nog op de hele zachte stand."

Een boer heeft vanochtend zijn mestkar opengezet op het plein. Dat de politie voorzichtig is met ingrijpen had volgens enkele boeren op het plein te maken met het gebrek aan agenten.

"Ze hebben te weinig manschappen om ons te kunnen tegenhouden", aldus een van hen. "Ze kunnen ons het beste ons ding laten doen, anders gaat het escaleren. Boeren steunen elkaar op elk vlak en gaan door het vuur voor elkaar. Als het zo blijft doorgaan met de regels is er binnen nu en tien jaar geen toekomst meer voor ons in Vlaanderen."

Na 10.00 uur kwam het tot meer confrontaties met de politie, die de betogers met een brandslang en traangas van zich af probeerde te houden, meldt de VRT. Demonstrerende boeren bekogelden de politie "met allerhande straatmeubilair". Sommige probeerden een politieversperring weg te trekken.

Milieuregels en subsidies

Belgische boeren blokkeren al dagen grote wegen en snelwegen uit protest tegen te strenge milieuregels en het afschaffen van subsidies. Maandag werd bijvoorbeeld ook al de ringweg van Brussel geblokkeerd.

De Belgische actiegroep Boerenforum verwacht dat de focus van de acties de komende dagen zal verschuiven van wegblokkades naar blokkades van distributiecentra van supermarkten, zegt woordvoerder Tijs Boelens tegen omroep VRT. "We willen zo de groepen te raken die ons in de kou laten staan. Een supermarktketen die uitpakt met de laagste prijzen, dat snijdt in ons vel."

  • NOS
    Het boerenprotest in Brussel vanochtend
  • NOS
    Het boerenprotest in Brussel vanochtend
  • NOS
    Het boerenprotest in Brussel vanochtend

"We zijn geen boze boeren, maar bezorgde boeren", stelt Boelens. "We zijn bezorgd over onze toekomst en die van onze kinderen. De schuldigen zitten in het Europees Parlement. Het is waar dat we moeten zorgen voor klimaat, dierenwelzijn en milieu. Maar je kunt dat ook doen door ons te ondersteunen."

De Belgische landbouwers voelen zich gesterkt door boerenacties in omringende landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl