Mobiele Eenheid in Den Haag
NOS Nieuws

Oproep tot geweld rond Eritrese bijeenkomst Den Haag ging al dagenlang rond

De politie heeft afgelopen vrijdag, een dag voor de rellen in Den Haag, een 28-jarige man uit Rotterdam opgepakt die tot het geweld had opgeroepen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Samen met anderen spoorde de man in een video mensen aan om geweld te plegen rond de bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in zalencentrum Opera. De politie was de video een dag eerder, op donderdag, op het spoor gekomen.

Volgens het Openbaar Ministerie gaf het filmpje "geen nieuwe informatie over het dreigingsbeeld". Eerder was al besloten om de beveiliging rond de bijeenkomst op te schroeven. De video "bevestigde dat alleen maar", meldt het OM.

Uit een rondgang van de NOS op sociale media blijkt dat er meerdere oproepen circuleerden om naar het zalencomplex te komen. Al op woensdag werd een video op TikTok verspreid met de datum van het feest, zonder daarbij de locatie te noemen of op te roepen tot geweld.

Brigade Nhamedu

Zaterdag ontstonden er hevige rellen rond het zalencentrum. Leden van een Eritrese oppositiegroep (Brigade Nhamedu) die wereldwijd actief is, waren afgekomen op een bijeenkomst van regeringsgezinde Eritreeërs. De groep werd twee jaar geleden opgericht door Eritreeërs in Nederland.

Vijftien agenten raakten bij de rellen gewond, meldt het OM vandaag. Dat is meer dan tot nu toe bekend was. Relschoppers gooiden met stenen en politievoertuigen en een touringcar werden in brand gestoken.

Leden van de oppositiegroep zien de culturele bijeenkomsten en feesten van regeringsgezinde landgenoten als een manier om het Eritrese regime te verheerlijken, en ze zeggen er alles aan te doen om die bijeenkomsten te verstoren.

Rellen in het buitenland

Ook in het buitenland zijn er vaker ongeregeldheden geweest bij bijeenkomst van Eritreeërs. Zo vielen begin september vorig jaar ruim 140 gewonden in de Israëlische stad Tel Aviv toen voor- en tegenstanders van het regime slaags raakten met de politie.

In juli vorig jaar raakte in het Duitse Giessen 22 agenten gewond toen tegenstanders van het regime het Eritrea-festival probeerden te verstoren. Tegenstanders van het evenement zeiden dat de organisatie nauw is verbonden met het dictatoriale regime in Eritrea.

Zondag zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen dat er achteraf gezien een andere politie-inzet nodig was geweest. De burgemeester zei wel op de hoogte te zijn geweest van de spanningen rondom evenementen van Eritrese groepen en vraagt zich af "hoe het kan dat deze signalen zijn gemist".

De politie heeft tot nu toe dertien mensen aangehouden voor de rellen. Het gaat om mannen in de leeftijd van 19 tot en met 36 jaar. Meer aanhoudingen, onder meer vanwege de video, worden niet uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl