De politie was massaal aanwezig Giessen
NOS Nieuws

Rellen bij Eritrea-festival in Duitsland: duizend agenten op de been

In de Duitse plaats Giessen is een omstreden Eritrea-festival uitgelopen op rellen. Tegenstanders van het evenement, dat dit weekend plaatsvindt, proberen op het festivalterrein te komen, maar worden tegengehouden door de politie. Die spreekt van "massale aanvallen op hulpdiensten". Zeker 22 agenten zijn bij de ongeregeldheden gewond geraakt, minstens 60 mensen zijn opgepakt.

Het Eritrea-festival in Giessen, 70 kilometer boven Frankfurt, was in eerste instantie verboden door het stadsbestuur. Vorig jaar waren er ook al rellen op het festival, dat georganiseerd wordt door de Centrale Raad van Eritreeërs in Duitsland. Tegenstanders van het evenement zeggen dat die vereniging nauw is verbonden met het dictatoriale regime in Eritrea.

De rechter draaide het verbod op het festival in Giessen terug, omdat die vond dat de organisatoren niet verantwoordelijk gehouden konden worden voor oproepen tot geweld. Door het besluit mag het festival dit weekend gewoon doorgaan. De organisatoren verwachten vandaag en morgen ongeveer 2500 bezoekers bij de Hessenhallen.

Daar loopt het sinds vanmorgen 05.30 uur uit de hand. De politie zegt dat mensen begonnen te rellen. Een groep van zo'n honderd mensen sloopte het hek van een afzetting. Agenten voorkwamen dat mensen uit deze groep het terrein op konden stormden. Ook wordt er met stenen en flessen gegooid en zijn er vechtpartijen.

De politieactie in Giessen is nog altijd gaande. Er zijn meer dan duizend agenten ingezet op verschillende locaties in de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl