Een dag na de rellen in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Den Haag: 'Signalen gemist in aanloop naar rellen Eritreeërs' 

Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen was er achteraf gezien een andere politie-inzet nodig bij de rellen gisteren in de stad. Bij de ongeregeldheden raakten tegenstanders van het Eritrese regime slaags met de politie. Het mogelijke doelwit waren regeringsgezinde Eritreeërs, die een nieuwjaarsfeest vierden in een zalencomplex.

Van Zanen bezocht vanmorgen de plek van de rellen. "Als we dit van tevoren hadden geweten, dan hadden we voor andere politie-inzet gekozen." Volgens de burgemeester is er snel opgeschaald toen de "enorme gewelddadigheid" zich ging ontwikkelen.

Burgemeester: 'Volgers ervaren ME'er stond deze confrontatie in top 3'

Gevluchte voor- en tegenstanders van het regime staan regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Om die reden had Van Zanen extra al maatregelen genomen, zei hij gisteren. "Achteraf stel ik vast dat de mate van gewelddadigheid ons verrast heeft. Maar dat is achteraf en dat is heel makkelijk."

'Gewelddadigheid ongekend'

Een rondgang op sociale media laat zien dat er meerdere oproepen circuleerden om naar het zalencomplex te komen. De burgemeester zegt wel op de hoogte te zijn geweest van de spanningen rondom evenementen van Eritrese groepen en vraagt zich af "hoe het kan dat deze signalen zijn gemist".

Hij wijst erop dat er al meer beveiliging aanwezig was, geregeld door het complex zelf en de Eritrese gemeenschap. "Er was extra politie, en de Mobiele Eenheid was beschikbaar, maar de mate van gewelddadigheid was ongekend en niet eerder vertoond." Van Zanen zegt dat er gewoon een vergunning was om het evenement te laten plaatsvinden.

Hoe dit soort bijeenkomsten in de toekomst moet, kan Van Zanen nog niet zeggen. "Ik denk wel dat de informatiepositie onder deze gemeenschap nog verder moet worden versterkt, en misschien moeten we wat specialisme inschakelen."

Verbieden is in ieder geval geen makkelijke optie: "Dat doe je niet zomaar, zeker niet als je gewoon een vergunning hebt."

Paniek

Een man die gisteravond voor een bruiloft in het zalencomplex was, vertelt tegen de NOS dat hij zich onveilig voelde, omdat er "minimaal 400 man buiten was".

De bruiloftsgast zegt dat agenten maanden binnen te blijven: "De politie was bezig met een evacuatieplan. Het was niet veilig op straat. Ze waren echt overal."

Hij vertelt dat twee of drie auto's van familie uit Duitsland en Frankrijk zijn uitgebrand. "Het is gewoon dramatisch. Ik werd ook alleen maar constant gebeld door familieleden die aan het huilen waren. Ze waren allemaal in paniek."

De schade in Den Haag is een dag na de rellen goed te zien:

Een dag na de rellen in Den Haag is de schade goed te zien

Bij de rellen gisteravond raakten acht agenten gewond. Een agent brak een hand, een ander liep een gebitsbeschadiging op. Ook werd een agent aangereden door een politieauto. De Haagse politiecommissaris Krukkert spreekt van een veldslag, waarbij politiemensen "flink strijd moesten leveren om zich staande te houden."

De politie heeft dertien verdachten aangehouden, allemaal mannen tussen de 19 en 36 jaar oud. Van Zanen zei gisteren dat het Openbaar Ministerie een Team Grootschalige Opsporing heeft ingesteld om de daders te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl